Navracsics: akár az év végére megszülethet a megállapodás az EU-val

Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy még ez év végéig megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap pénzeinek folyósításához szükséges partnerségi megállapodásokat az Európai Bizottsággal – jelentette ki a területfejlesztési miniszter kedden Siófokon.

2022. november 8., 15:26

Szerző:

Navracsics Tibor a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők tanácskozásán azt mondta: „időarányosan jól állunk”, az Európai Bizottság november második felében meghozhatja az aláíráshoz nélkülözhetetlen döntéseket, és a források már jövőre megnyílhatnak Magyarország előtt.

A tervek szerint 2023-ban 560-561 milliárd, 2024-ben 747 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forint érkezne Magyarországra a még hivatalos 374-375 forint-euró árfolyamon számolva – jegyezte meg a politikus.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak a 2021-2027-es uniós költségvetési időszakban a társfinanszírozással együtt mintegy 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésére, ebből 10 ezer milliárdot a területfejlesztési, 4 ezer milliárdot a vidékfejlesztési operatív programok tesznek ki.

A helyreállítási alap értéke 6 ezer milliárd forint a támogatással és a hitelkonstrukcióval együtt, a partnerségi megállapodás megkötésével az első részletekhez Magyarország már jövőre hozzáférhet – mutatott rá.

(Navracsics Tibor. Fotó: Pozsonyi Roland)