Az összes visszatartott EU-s pénzt elbukhatja a magyar kormány egy német lap szerint

Hiába várják, nem jöhet megegyezés a magyar kormány és Európai Bizottság között az uniós támogatási pénzekről, akár végleg is bukhatjuk a mintegy 3000 milliárd forintnyi támogatást – írta szerdai cikkében a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

2022. november 23., 17:30

Szerző:

Nem elégedettek az Európai Bizottság a magyar kormány jogállamisági vállalásaival ezért végleg elveszíthet mintegy 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) támogatást, írta „megbízható brüsszeli forrásokra” hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A jövő heti kollégiumi ülés előtt a lap szerint az Európai Bizottság már biztos abban, hogy sem a kohéziós alapból, sem az európai helyreállítási alapból visszatartott pénzeket nem fizeti ki a bevezetett intézkedések alapján Magyarországnak.

Egészen pontosan azt javasolják majd a tagállamoknak, hogy az eredeti tervhez hasonlóan azt fogja javasolni, hogy a kötelezettségvállalások 65 százalékát függesszék fel a magyar kohéziós operatív programokban, ez az összeg teszi ki a 7,5 milliárd eurót, amit eddig sem kapott meg a magyar költségvetés.

A jogállamisági kondicionalitási eljárás értékelésében a Bizottság ugyanis úgy döntött, a magyar kormány által tett 17 vállalást nem tartja elégséges garanciának a pénzek kifizetéséhez. Sőt, mint most kiderült, a helyreállítási alapot is az eredetileg az EU által meghatározott jogállamisági követelmények maradéktalan teljesítéséhez kötik, ez összesen 5,8 milliárd eurót tesz ki. Így elvárják az igazságügyi szervek függetlenségének garantálását, így az Országos Bírói Tanács jogi megerősítését, ésa Kúria, valamint elnöke Varga Zs. András szerepének párhuzamos gyengítését is.

A FAZ azt is tudni véli, hogy a Bizottság Varga Judit igazságügyi miniszter szombati levele után hozott erről döntést. Azt maradéktalanul elismerték, hogy a magyar kormány, például az Integritás Hatóság létrehozásával, vagy egyes közbeszerzési szabályok átírásával teljesített pár követelést, de ezeket teljesen elégtelennek tartják. Sőt, kiritizálták magát az Integritás Hatóságot is, megemlítve, hogy egyik kijelölt tagja, Holbusz Tímea korábban a Pénüzgyminisztérium munkatársa volt.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén, 2019. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

 

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint.