Megfigyelési eljárás indul Magyarország ellen

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megszavazta, hogy teljes körű megfigyelési eljárás alá vonják Magyarországot, jogállamisági problémák miatt.

2022. október 13., 07:57

Szerző:

Megfigyelési eljárás azt fogja jelenti, hogy az Európa Tanács szakértői rendszeresen fognak Magyarországra látogatni, ahol különféle hatóságokkal működnek együtt, amiből kiértékelik, hogy mennyire tartják tiszteletben az Európa Tanács kötelezettségvállalásait – írta a Telex.

A döntés mellett olyan okokat, problémákat soroltak fel, mint a kétharmados törvények túl széles körű alkalmazása, ezzel pedig a pluralizmus korlátozása. A média függetlenségének csorbítása, a választási törvények, és az igazságszolgáltatás. Valamint a 2020 óta érvényben levő veszélyhelyzet.

Jelenleg 10 másik országban is zajlik: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Törökország, és Ukrajna.

(Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.