Megfigyelési eljárás indul Magyarország ellen

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megszavazta, hogy teljes körű megfigyelési eljárás alá vonják Magyarországot, jogállamisági problémák miatt.

2022. október 13., 07:57

Szerző:

Megfigyelési eljárás azt fogja jelenti, hogy az Európa Tanács szakértői rendszeresen fognak Magyarországra látogatni, ahol különféle hatóságokkal működnek együtt, amiből kiértékelik, hogy mennyire tartják tiszteletben az Európa Tanács kötelezettségvállalásait – írta a Telex.

A döntés mellett olyan okokat, problémákat soroltak fel, mint a kétharmados törvények túl széles körű alkalmazása, ezzel pedig a pluralizmus korlátozása. A média függetlenségének csorbítása, a választási törvények, és az igazságszolgáltatás. Valamint a 2020 óta érvényben levő veszélyhelyzet.

Jelenleg 10 másik országban is zajlik: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Törökország, és Ukrajna.

(Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint. 

10:11

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot; a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók, jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

09:16

Lakástűzben meghalt egy ember hétfő éjszaka a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.