Navracsics Tibor: Hála a jó égnek, hogy nem most kell eldöntenem, belépjek-e a Fideszbe

Az Európai Bizottság magyar tagja jellemrajzzal felérő interjút adott az Azonnalinak.

2019. május 9., 12:49

Szerző:

Az európai választási kampány egyik legérdekesebb interjúját közölte az Azonnali Navracsics Tibor európai uniós biztossal. A korábbi fideszes - és talán a Fideszbe visszalépő - politikus a legrelevánsabb kérdéseket kapta a Magyarország és az EU, valamint a Fidesz és az Európai Néppárt közötti viszony szempontjából. Navracsics olyan módon nem válaszolt szinte semmire, hogy abból egy nagyon beszédes portré rajzolódik szerepéről, befolyásáról.

– Hála a jó égnek, hogy nem most kell eldöntenem, belépjek-e a Fideszbe

- mondta az EU-biztos, ezzel hárítva, hogy a Fidesz politikáját véleményezze. Ez a távolságtartás, kitérés, hárítás jellemzi az egész beszélgetést: Navracsics többszöri kérdésre sem volt hajlandó érdemben kommentálni a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusát, eldöntendő kérdésekre adott válaszaiban sem. Az EU-biztos szerint a Fidesznek továbbra is a Néppártban van a helye, és rendeződni fog ez a viszony. Hogy erre van-e még valós esély, látva az egyértelmű távolodást, tömören úgy fogalmazott:

– Van.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Pedig felmerültek olyan ellentmondások, mint hogy öt éve a Fidesz Deutsch Tamás EP-képviselővel az élen kezdetben még látványosan Jean-Claude Juncker mellett kampányolt, Orbán Viktor viszont később megvonta a támogatását a luxemburgi politikustól. Ezzel kapcsolatban Navracsics elmondta, hogy a Fidesz valójában kezdettől fogva sem támogatta a háttérben Junckert. Ugyanezt a Fidesz eljátszotta most is, csak a nyilvánosság előtt, vagyis először kiállt Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje mellett, hogy aztán Orbán Viktor hétfőn látványosan szakítson vele.

Amikor arról kérdezték, hogy Juncker megválasztásának öt évvel korábbi folyamatával személyesen egyetértett-e, azzal hárított, hogy

„Én csak egy beosztott biztos vagyok.”

Mindezek fényében adódik a kérdés, hogy akkor egyáltalán milyen felelőssége és befolyása, illetve tekintélye van egy EU-biztosnak, ha így beszél magáról. Az egyszerűség kedvéért felsoroljuk azokat a további témákat, amelyekre beszédes módon nem adott egyértelmű választ.

  • Visszatér-e a Fideszbe, ha a pártot kizárják az Európai Néppártból? (Jelenleg független - a szerk.)
  • Megbánt-e valamit igazságügyi miniszteri vagy EU-biztosi tevékenységéből?
  • Lenne-e az EU-biztosi mandátuma lejárta után veszprémi polgármester?
  • Csalódott-e, hogy a Fidesz EP-listáján a 44. helyen szerepel, miközben összesen 21 képviselői hely van?
  • Lenne-e kultúráért felelős kormánybiztos?
  • Rajta keresztül nem üzenhet a magyar kormány Brüsszelnek?
  • Hogyan tud az EU "több tiszteletet adni" egy országnak?
  • Milyen érvekkel próbálta védeni a lengyel kormány alkotmánybíróságot átszabó jogszabályát az EB-ben?
  • Hogyan érintette, amikor a magyar jobboldali sajtóban azt rótták fel neki, hogy nem eléggé magyar Brüsszelben?

Hogy néhány konkrétumot is ki lehessen emelni, Navracsics a Közép-európai Egyetemet (CEU) ellehetetlenítő törvény körüli vitáról elmondta, hogy Webernek köszönhető, hogy az egyetem viszonylagos védettség alá került, mert együttműködésre lépett a Müncheni Műszaki Egyetemmel. És hiába tűnik egyértelműen oktatási kérdésnek a CEU működésének ügye, Navracsics elmondta, hogy neki nincs dolga vele, mert a kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság a vállalkozások szabadságának megsértése felől közelítette meg.