Navracsics: Megszületett az EU-s zöldkártyáról szóló megállapodás, de továbbra is sok a kérdés

A volt EU-biztos a KeljfelJancsiban elmondta, Magyarország azért maradhatott ki a harmadik körös Pfizer-keretszerződésből, mert bőven van tartaléka az országnak.

2021. május 21., 10:48

Szerző:

Valószínűsíthető, hogy a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők igényelhetik majd az uniós védettségi igazolványt is - mondta Navracsics Tibor, volt EU-biztos a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Kapcsolódva a KeljfelJancsiban elhangzott, Bezzegh Attilával folytatott beszélgetéshez az angol nyelvű oltási igazolásokról, Navracsics Tibor elmondta, szerinte nem a magyar állam hozta kellemetlen helyzetbe a saját polgárait azzal, hogy nem adott ki angol nyelvű igazolást, hanem a külföldi országok, adott esetben a görög állam hozott egy olyan döntést a beutazókkal szemben, amihez a magyaroknak is alkalmazkodniuk kell. Hozzátette: ha szerepelne a védettségi igazolványban, hogy kit milyen vakcinával oltottak be, akkor is kérhetnének további dokumentumokat. 

Beszéltek a tegnapi elfogadott európai vakcinaútlevélről is. A volt EU-biztos szerint ahhoz hogy egy uniós döntés megszülessen, ahhoz a parlament és a tanács egyetértése kell. Csütörtökön lezárult a trilógus az uniós intézmények között, és megszületett egy egyetértés. Ezt követően az Európai Parlament és a Tanács is plenáris ülésen szavazhatja meg a végleges javaslatot, és ha ez megtörténik, akkor hatályba lép a jogszabály. A megállapodásban leszögezték: a tagállamok ennek keretein belül eltérhetnek, sőt akár tartományonként és megyénként is eltérhet a szabályozás. 

A kezdeti javaslathoz képest az az eltérés, hogy lehetővé teszik az egyes tagállamoknak, hogy eltérjenek a keleti vakcina tilalmától. Navracsics megjegyezte: a jogszabály szövege még nem nyilvános, de biztos, hogy egységesítik az okmánnyal kapcsolatos kritériumokat, tehát az országok dönthetnek úgy, hogy nem alkalmaznak önálló szabályozást. A zöldkártya fizikai mivoltát illetően elmondta: nem csak plasztikkártya, de alkalmazás is lesz, azonban azt, hogy pontosan kik igényelhetik majd, egyelőre nem tudni. Navracsics azonban azt valószínűsíti, hogy a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők igényelhetik majd az uniós védettségi igazolványt is.

A volt EU-biztos kijelentette, jelenleg nincsenek normális állapototok a járvány miatt, tehát biztos, hogy a schengeni szabályozásnál szigorúbb megkötések kellenek. Megjegyezte: nem példa nélküli a schengeni szabályozás felfüggesztése, nagyobb események (olimpia, eb, vb megrendezésekor) kérheti azt egy állam, hogy ellenőrizhessék, ki lép be az országba. Elmondása szerint ez még akár egy évig is fennmaradhat. Leszögezte: ez most nem a felhőtlen utazgatás időszaka.

Megoszlanak a vélemények arról, hogyan kezelhető eredményesen a járvány: egyes európai politikusok szerint a gyártás növelésével, a szétosztás gyorsításával lehet kezelni, míg sokak szerint a vakcinák szabadalmi jogainak felfüggesztésével lehetne elérni a kontrollt. Navracsics szerint az Európai Bizottság kutatási politikája mindig is a nyílt forrásfelhasználás pártján állt, például a szerzői jogi viták idején is. Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért szállt ki a harmadik körös Pfizer-keretszerződésből, Navracsics elmondta, pontosan nem tudja, de az oltási tartalék száma jelentős mértékű.

(Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.