A Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál hajt be a NAV

Mintegy 150 millió forintot akarnak behajtani csütörtökön, összes adótartozásuk 200 millió forintra tehető.

2023. március 22., 07:14

Szerző:

Csütörtök reggel a NAV munkatársai érkeznek majd a Fővárosi Roma Nemzetiséi Önkormányzat (FRNÖ) budapesti irodájához, hogy megpróbáljanak végrehajtani 150 millió forint adótartozást, értesült a HVG Online. Március 8-án, egyszer már ugyanebből a célból jártak az irodánál, csakhogy azt zárva és üresen találták.

A razzia során nyilvántartásokat, mérlegeket és más gazdasági iratokat keresnek, hogy megpróbálják azonosítani a tartozás behajtásának forrását. Míg múltkor nem nyitottak ajtót, az FRNÖ azt tervezi, hogy csütörtök reggel már együtt fog működni a hatósággal.

A szervezet összesen mintegy 200 millió forintos tartozásából az adóhatóság most a Magyar Államkincstár felé fennálló 153,7 millió forintot kívánja megszerezni. Az FRNÖ ugyanis a gyanú szerint jogtalanul vett föl állami támogatást egy általuk üzemeltetett szakképző iskola után. Az Európai Üzleti Polytechnikum majd Európai Roma Nemzetiségi Szakgimnázium néven működő szakiskolát 2014-ben vette át az Önkormányzat, a gondok az iskola rendezetlen, több tízmilliós tartozása miatt azonban folyamatosak voltak.

Mivel az önkormányzat saját átvilágítása is súlyos visszaélésekre, például fiktív, valószínűleg csak papíron létező diákokra bukkant a gmnáziumnál, ezért többször megpróbálta rendezni a helyzetet, ám ez nem járt sikerrel. Csóka János FRNÖ elnöm árcius 7-én, az ügy nyomán le is mondott. Az új elnök, Abházi József pedig ismét az iskola átvilágítását ígérte meg.

Az önkormányzat szerint nem tudja rendezni a felgyülemlett tartozást, ezért az államtól kér segítséget. A NAV a HVG Online-al azt közölte, az ügyben nem keletkezett nyilvánosságra hozható információ.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.