„Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a f.szba!” – Farkas Félix kiakadt a roma önkormányzat közgyűlése előtti megbeszélésen

Egy hangfelvétel szerint, ami az Országos Roma Önkormányzat székházában készülhetett, Farkas Flórián, bár személyesen nem volt jelen, az egyik napirendi pontnál azt javasolta, hogy a Lungo Drom tagjai szavazzanak a lelkiismeretük szerint. Ezen Farkas Félix, a magyar parlament első szószólója és a Lungo Drom politikusa nagyon kiakadt.

2023. február 7., 12:29

Szerző:

Február elsején az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlése előtt a Lungo Drom képviselői tartottak megbeszélést – írja a Népszava. A megbeszélésen részt vett Farkas Flórián és Farkas Félix is (aki egyébként nem tagja az Országos Roma Önkormányzatnak). A megbeszélés során Farkas Flórián személyesen nem volt jelen, a távolból próbálta meg befolyásolni az eseményeket azzal, hogy az egyik napirendi pontnál azt javasolta, hogy a Lungo Drom tagjai szavazzanak a lelkiismeretük szerint. 

„Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a f.szba!” – jelentette ki erre Farkas Félix, majd a nyomaték kedvéért hozzátette: „Flóri menjen a f.szba!”

Farkas Félix az egy évvel ezelőtti ÖRO-közgyűlésre utalhatott. Szerinte Farkas Flórián akkor is a Lungo Drom tagjainak lelkiismeretére bízta, hogy szavaznak, és a vége az lett, hogy nem sikerült listát állítani, így a romák képviselet nélkül maradtak az Országgyűlésben. A Lungo Drom képviselői végül Farkas Félix helyeslése mellett aláírták a jelenléti ívet, de nem szavazták meg a napirendi pontokat. „Elfogadott napirendi pontok hiányában Lakatos Oszkár, az elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettes kénytelen volt berekeszteni az ülést.”

Lakatos Oszkár szerint a közgyűlés megtartására mindenképpen szükség lett volna ahhoz, hogy ORÖ megkapja az első negyedévre szükséges állami támogatást. Az ülés meghiúsításával veszélybe került a szervezet működése; a hivatali dolgozók fizetése, a képviselők tiszteletdíja és költségtérítése is. Lakatos azért is kifogásolja a történteket, mert a napirendi pontok támogatásáról előzőleg megállapodást kötött Csóka Jánossal, a Lungo Drom frakcióvezetőjével, ám Csóka János széttárta a kezét: a frakció máshogy döntött. 

A hangfelvételen elhangzottakkal kapcsolatban a Népszava megkereste Farkas Flóriánt és Farkas Félixet is, de egyikük sem reagált. 

(Kiemelt képünk: Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)