Polt Péter: nem állapítható meg bűncselekmény Farkas Flórián felzárkóztatási programjában

Polt Péter legfőbb ügyész válaszolt Vadai Ágnes kérdéseire, amelyben arra volt kíváncsi, hogy miért szüntették meg hét év után a nyomozást az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügyében.

2022. december 23., 12:58

Szerző:

„A nyomozó hatóság a tényállás teljeskörű feltárása érdekében a szükséges és lehetséges eljárási cselekményeket elvégezte, a bizonyítékokat egyenként és összességében is értékelte és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alajpán nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése” – írta Polt Péter Vadai Ágnes azon kérdésére, hogy mi a konkrét oka annak, hogy felfüggesztették Farkas Flóriánék Híd a munka világába programjában eltűnt pénzek ügyét.

Polt többek között részletezte, hogy „a nagy terjedelmű, bonyolult jogi megítélésű ügyben az eljárási cselekmények nagy száma, a gyanúsítottak védekezésének ellenőrzése, a beszerzett bizonyítékok értékelése eredményezte a hét évig tartó nyomozást.” Egyik kérdésnél hozzátette, hogy szakmai, technikai problémák nem akasztották a büntetőeljárás lefolytatását.

A legfőbb ügyész válaszában kijelentette, hogy Farkas Flórián nem vett részt az érintett projektet végrehajtásában, ő csak ellenjegyezte a támogatási szerződést az ORÖ és az RNKFMI között. Írása szerint a gyanúsítottak a vallomásukban nem hivatkoztak arra, hogy Farkas Flóriántól a projekthez kapcsolódan bármiféle utasítást kaptak volna, Farkas Flórián személyét, szerepét érintő nyilatkozatot nem tettek.

Csendben elsunnyogták Farkas Flóriánék ügyét

napokban mi is beszámoltunk róla, hogy hét évnyi nyomozás után lezárták a Híd a munka világába program ügyében Farkas Flórián egykori roma önkormányzati vezető és társai elleni nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A NAV azt közölte, hogy nyilvánosságra hozható, közérdekű információ a döntéssel kapcsolatban nem keletkezett.

Pedig a Híd a munka világába jelentős uniós forrásokat nyert el ennek megvalósítására. Azonban, mint akkor kiderült, az ORÖ elsősorban autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte el a megkapott pályázati pénzt.

A program eredetileg ötmilliárd forintos költségvetéssel ment, később a keretösszeget 1,6 milliárdra csökkentették le. A feljelentés után az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott. Végül kötelezték az ORÖ-t a támogatás visszafizetésére, ebből a kötelezettségből a kormány 2016-ban 1,3 milliárd forintot átvállalt. Valójában tehát Farkas Flóriánnak csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett visszafizetnie.

Az Intergitás Hatóság viszont kapott bejelentést Farkas Flórián ügyében, így meg fogják keresni az ügyészséget, hogy kaphatnak-e betekintést az iratokba.

(Kiemelt kép: Farkas Flórián, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője (j) átveszi megbízólevelét Patyi Andrástól, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökétől és Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda elnökétől az országgyűlési választáson listás mandátumot nyert képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadásán az Országházban 2018. május 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)