A botrányos hétvége után újra benéz a nyár, a napsütés lesz a főszerepben

Visszatér az igazi nyár, a felhőket végleg leváltja a féktelen napsütés.

2024. június 23., 14:38

Szerző:

Hétfőn végre visszatér az igazi nyár, végre főszerephez juthat a napsütés. Ám ne szaladjunk ennyire előre, lássuk részleteiben a jövőt.

A HungaroMet előrejelzése szerint hajnalban északkeleti harmadban derült vagy legfeljebb fátyolfelhős lesz az ég, máshol azonban még előfordulhatnak erősen felhős tájak is. A záporok, zivatarok egyre inkább a déli, délnyugati országrészre korlátozódnak, miközben fokozatosan csökken a számosságuk. Az északi, északkeleti szél kissé veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható, ennél hidegebb az Északi-középhegység hidegre hajlamos, szélvédett helyein lehet.

Nap közben aztán a felhős tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és általában kevés felhő valószínű. Reggel még előfordulhat délnyugaton, délen csapadék, majd ott is megszűnik. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb.

Féktelen napsütés, magas UV-B sugárzás

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában – közölte a HungaroMet vasárnap. Tájékoztatásuk szerint Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl, a főváros és térsége, továbbá Dél- és Észak-Alföld, valamint Észak-Magyarország területeinek jelentős részén az UV-index meghaladja majd a 7-es, helyenként megközelíti, vagy eléri a 8-as értéket.

A szakemberek ezért azt tanácsolják: mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, illetve ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást, viseljen vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjon fényvédő krémeket. Normál bőrtípusnál ebben az időszakban már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Ha kifog a naptejen a napsütés

Bár meglepő lehet, de a legtöbb kozmetikai terméknek, így a napvédő krémeknek, naptejeknek a szavatossága is lejár egyszer. És mivel az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termékek hatékonysága, használatuk mellett szinte ugyanúgy ki vagyunk téve a napégés és a bőrrák kockázatának, mintha nem védekeznénk a káros UV-sugarakkal szemben.

És hogy milyen jelek árulkodnak arról, hogy túlkoros a naptej? A megváltozott illat, szín vagy állag, a szemcsés vagy túl folyékony állag is arra utal, hogy a krém elkezdett alkotóelemeire bomlani, ezért ha ilyet tapasztal, ideje megválnia a terméktől. Ám ezek csak a legfontosabb tüneteket jelentik, a következő linkre kattintva sokkal részletesebb listát talál arról, mikor érdemes naptejével felkeresnie a legközelebbi kukát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.