Kétszer annyi a bírói engedéllyel végzett titkosszolgálati megfigyelések száma, mint tavaly

Havonta kb. húsz emberrel szemben engedélyezett a bíróság titkos információszerzést. A megfigyeltek száma azonban ennél több is lehet, viszont Varga Judit minisztériuma nem közli az adatokat, csak azt tudni, hogy idén 440 kérés érkezett hozzá. 

2023. június 13., 08:34

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék havonta átlagosan huszonegy ember ellen engedélyezte megfigyelés kezdeményezését a titkosszolgálatok kérésére – tudta meg a HVG. 2021-ben száztíz ügyben 169 személy nemzetbiztonsági feladattal összefüggésben történő megfigyelését engedélyezte az erre kijelölt Fővárosi Törvényszék. 2022-ben 149 ügyben 251 személlyel szembeni információgyűjtést hagytak jóvá.

Idén április végéig összesen 41 ügyben 83 személyt érintően érkezett kérelem a titkosszolgálati információgyüjtésre, és 2010 óta mindegyik ilyen jellegű kérelmet elfogadták.

Egyes esetekben az igazságügyi minisztérium is adhat engedélyt titkosszolgálati megfigyelésre, azonban Varga Juditék nem közölték ezeket az adatokat. Eddig azt állították, hogy nem tartják nyilván, hány kérésből hányat fogadtak el, a HVG kérésére most azt válaszolták, hogy náluk ez is minősített adat, csak annyit árultak el, hogy április 25-ig 440 kérelmet iktattak.

(Kiemelt kép: Varga Judit interjút ad Luxemburgban egy sajtótájékoztató után 2021. június 22-én. Fotó: John Thys / AFP)