Mutatjuk, ki keres a legkevesebbet Magyarországon

A minimálbéresek 80–85 százaléka a hazai tulajdonban lévő kkv-knál dolgozik.

2021. szeptember 27., 20:27

Szerző:

Minél kisebb egy adott cég, a dolgozóik annál nagyobb aránya keres minimálbért vagy a garantált bérminimum körüli összeget. A nagyvállalatoknál alig jellemző a minimálbér fizetése. Régiós összevetésben elmondható, hogy a déli és keleti megyékben a legmagasabb a minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók aránya, ezen térségekben a foglalkoztatottak közel negyede keres a szabályozott bérek körül - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentéséből.

Legnagyobb számban a kereskedelmi, feldolgozó-, valamint építőipari vállalkozásoknál dolgoznak minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók. Ezekben az ágazatokban a legmagasabb a kkv-k által foglalkoztatottak aránya: 

  • a kereskedelem és gépjárműjavítás ágazatban több mint 330 ezren
  • a feldolgozóiparban 285 ezren,
  • míg az építőiparban 171 ezren dolgoznak kis-és középvállalkozásoknál.

Mindezek mellett a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos tevékenységet végzők szembesülhetnek a leggyakrabban a kötelező legkisebb bérekkel.

(Kiemelt képünk illusztráció: Építőipari munkások dolgoznak a németországi Jenában 2021. február 10-én. Fotó: DPA/AFP | Bodo Schackow)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.