Durván megugrott a munkanélküliség, csak áprilisban 428 ezer embernek nem volt állása

2020. május 22., 15:55

Szerző:

Nagyon sok embert rúghattak ki áprilisban is, 428 ezer főre ugrott ugyanis a potenciális munkaerő-tartalék a KSH legfrissebb adatai szerint, melyeket az Index vett észre. A portál megjegyzi, ezekről csak május 27-én számoltak volna be, váratlanul egy grafikon most mégis megjelent a hivatal honlapján.

A most közzétett adatokban a legtöbb ember benne van, akiket munkanélküliként szokott emlegetni a köznyelv.

Ezen belül is a hivatalos munkanélküliek száma nagyjából csak 20 ezerrel ugrott meg, áprilisban 187 ezerre, mert a kirúgottak jó részét az inaktívokhoz sorolták. Például egy pincér hiába szeretett volna dolgozni két héten belül, ezt nem tudta volna megtenni áprilisban, így az inaktívokhoz kellett számolni. Február óta több mint 120 ezer fővel nőtt a KSH-nál mért potenciális munkaerő-tartalék. 

Az eredmények annyiban nem váratlanok, hogy a KSH azt már néhány hete közölte, hogy csak márciusban 56 ezer emberrel több munkanélküli lett, de nemrég az MTA kutatói is úgy becsülték, hogy legalább 400 ezer lehet a regisztrált munkanélküliek száma:

A Best Solar a hazai napelemes piac egyik meghatározó szereplője. Az elmúlt tizenöt évben az elsők között telepítettek ipari méretű napelem parkokat, 2020-ban pedig Európa legnagyobb erőművének, az Audi Logisztikai Központján épülő napelemes rendszerének kivitelezői voltak, amely 12 megawattos méretével nemcsak a szakma csúcsát, de igazi kihívást is jelentett a Best Solar szakembereinek.