Müller Cecília: Magyarországon is megjelent a dél-afrikai mutáns

Az országos tiszti főorvos szerint a következő hetekben új oltási stratégiára vált Magyarország.

2021. február 26., 13:41

Szerző:

A világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján, a rendkívüli mértékben növekvő esetszámokra reagálva. Müller Cecília szerint a rendkívüli növekedés elsődleges oka az új vírusvariánsok megjelenése, amelyek fertőzőképessége sokkal nagyobb, mint a korábban ismert koronavírusé.

Az országos tiszti főorvos kijelentette: hazánkban is azonosították a dél-afrikai mutáns vírust.

Mint kiderült, a megfertőződött személy egy olyan munkatársával érintkezett, aki korábban Zambiában járt. Hozzátette: a dél-afrikai variáns egyik legfontosabb jellemzője, hogy ellenállóbb az antitestekkel szemben és nehezebb megküzdeni vele. Úgy tudni, a vakcinákkal szemben is ellenállóbb, mint az eddigi variánsok.

Ez idáig 418 embernél mutatták ki a koronavírus brit mutációját, amelynél többen számolnak be lázról és nagyobb fokú fáradékonyságról, valamint a betegség lefolyása is meghosszabbodott. A cseh variáns eddig 9 főnél jelent meg. Ezeken kívül 34, más típusú mutációt mutattak ki a Nemzeti Népegészségügyi Központban, ezek viselkedése azonban nem tér el a koronavírus eddig ismert változatától.

A tiszti főorvos tájékoztatásából az is kiderült, hogy nagy mértékben nőtt az egészségügyi intézmények leterheltsége is, ezért Müller szerint különösen fontos, hogy az elkövetkező időszakban szigorúan betartsuk az eddigi megelőző intézkedéseket. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a következő hetekben új oltási stratégiára vált Magyarország, hogy minél több embert beolthassanak legalább egyszer. 

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes azt is elmondta, hogy az operatív törzs Orbán Viktor felkérésére megkezdte az utazási korlátozások szigorításának megtervezését, amelyről a miniszterelnök a péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt. 

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

 

2021. április 19., 19:59

Háromszáz millió forint kormányzati támogatást kap a Diósgyőri VTK. A kormány több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatást biztosít 55 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére.