Müller Cecília: Mindenki figyelje a telefonját, a háziorvosa bármikor hívhatja

Eddig ismeretlen vírusvariánst is találtak magyar koronavírusos betegeknél  mondta az országos tiszti főorvos, aki szerint az új mutációk miatt exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma.

2021. február 22., 12:14

Szerző:

Az új fertőzöttek száma „exponenciálisan” emelkedik – mondta Müller Cecília az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az országos tiszti főorvos szerint jellemzően az új variánsok tehetők felelőssé a járványadatok romlásáért. 378 főnél találtak eddig brit variánst, és 34 főnél egyéb, ismeretlen variánst találtak, brazilt és dél-afrikait eddig még nem mutattak ki itthon – közölte, hozzátéve, hogy minden rendelkezésre álló oltás véd az itthon is jelen lévő mutánsok ellen.

Az elmúlt hetekhez képest csaknem ezer fővel emelkedett a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, a lélegeztetésre szorulók száma is negyedével emelkedett – ismertette a friss adatokat.

Azt mondta, mindenki figyelje a telefonját, mert bármikor értesítést kaphat a háziorvosától. Azt kérte, senki se válogasson a vakcinák között, mert a kínai Sinopharm is „jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki”.

Szerinte már egy 70 százalékos hatékonyságú vakcina is jónak mondható, ugyanis több olyan oltást is használnak Magyarországon más betegségek ellen, amelyek 50 százalékos hatékonyságúak.

Müller Cecília azt mondta, a 60 év fölöttieknek is jó a kínai vakcina, még akkor is, ha a leiratban az szerepel, hogy ennél a korcsoportnál nincs annyira kipróbálva, mert a haláltól és a súlyos szövődményektől őket is megvédi a kínai oltás.

Azt is kiemelte, hogy  a kínai Sinopharm vakcina előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki. Müller Cecília hozzátette: a kínai oltóanyag a vírus teljes, elölt változatát tartalmazó vakcina, amely sok fehérjét, a vírus burkát, örökítőanyagát tartalmazza inaktivált állapotban. 

 Azt mondta, az oltóanyag fertőzést, megbetegedést nem tud okozni, de széles antigén palettája sokkal jobban "megmozdítja" az immunrendszert. Sokan bizakodnak, hogy tartósabb, esetleg magasabb fokú védelmet adhat. Müller Cecília azt is kijelentette,  hogy a magyar fejlesztésű vakcinát a Sinopharméval megegyező technológiával tervezik.

A következő két hét nagyon fontos – mondta a tiszti főorvos, ebben az időszakban ugyanis több vakcinát tudnak beadni, mint eddig összesen. Abban bíznak, hogy ezzel jelentősen javulhat a járványhelyzet az országban.

(Kiemelt kép: MTI | Bruzák Noémi)