Levélben kéri a kormánytól a Magyar Tudományos Akadémia: gyors és kiterjedt tesztelésre van szükség

2020. április 27., 09:46

Szerző:

„A járvány rövid és hosszú távú kezeléséhez is alapvető feltétel a megfelelő mennyiségű és minőségű teszt folyamatos alkalmazása" – írja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) abban a kérelemben, amit az intézmény orvos-, immunológus és biológus kutatói a honlapjukon tettek közzé. A javaslatokat elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek is április 22-én.

Fotó: Wikipédia
 

Konkrét szakmai javaslatokat tettek a járvány rövid és hosszú távú kezelésére, ezt egyébként a napokban a Magyar Orvosi Kamara is megtette:

 

A legfontosabb a javaslataik alapján a tesztelés kiterjesztése. Mint írták,

„sokkal több olyan tesztet kellene végezni, amely magát a fertőzést mutatja ki”.

Ez az ún. rtPCR teszt, amikor a garatból vett mintából magának a vírusnak a jelenlétét mutatja ki - szemben a szerológiai gyorstesztekkel, melyek az akkut fertőzés kimutatására korlátozottan alkalmasak, megbízhatóan csak azt mutatják ki, hogy a vizsgált alany szervezete termelt-e ellenanyagot a vírussal szemben. Ez utóbbi tesztek a fertőzésen már átesett, így feltehetően már immunis személyek felkutatására alkalmasak. 

Az MTA kutatói szerint ez utóbbi is fontos szempont, mert „[a] hosszú távú járványügyi intézkedésekhez azonban szükség lesz a betegségen még át nem esett fogékonyak és a már védettek [...] azonosítására is”.

Mint írták, a „gyors és kiterjedt tesztelés” alapján csoportokra lehetne osztani a népességet, mely alapján a fogékony csoport tagjait a mostaninál is jobban védhetnék, a védet csoport tagjait pedig jogosultságokkal ruházhatnák fel.

Arra külön is figyelmeztetnek, hogy

széles körű tesztelés nélkül nem ajánlható a korlátozások periodikus, általános enyhítése,

mivel a betegség hosszú lappangási ideje miatt eleve két hét késleltetéssel látnánk csak ezek hatásait, már ha egyáltalán tesztelnénk.

Az MTA kutatói szerint kulcskérdés továbbá az egészségügy „gyors és tartós megerősítése”. És nem csupán a járványhoz közvetlenül kapcsolódó teendőkre kell figyelmet fordítani, hanem azokra a hosszú ideje fennálló problémákra is, melyek befolyásolják egy járvány lefolyását.

Például a krónikus betegek ellátatlanságára, a diagnosztikai beavatkozások késlekedéseire is

– mint azt éppen a Magyar Orvosi Kamara is szorgalmazza.

(A 444.hu nyomán)

Az önkormányzat döntése nyomán júliustól a jelenleginél szigorúbb feltételekkel lehet csak parkolni Pécs közterületein: több eddigi kedvezmény megszűnik, a fizető övezet mérete növekszik, bizonyos zöld rendszámos autók ingyenes várakozási lehetőségét eltörlik és a „városmagban” történő behajtás szabályai is változnak.