MSZP: a helyiek döntése nélkül sehol se épülhessen akkumulátorgyár

Az MSZP közleménye szerint azt követeli, mindenhol kössék helyi népszavazásos megerősítéshez az akkumulátorgyárak építését.

2023. május 17., 11:04

Szerző:

Az MSZP azt javasolja, hogy a települések határától számított 12 kilométeren belül csak akkor lehessen akkumulátorgyárat építeni vagy bővíteni, ha azt népszavazáson jóváhagyták a helyiek - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdán Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

Tóth Bertalan további feltételként említette, hogy a beruházó és az üzemeltető maradéktalanul tartsa be a legszigorúbb munkaügyi és környezetvédelmi előírásokat.

Hozzátette: azt is javasolják, hogy 25 aranykoronánál magasabb minőségű mezőgazdasági földterületet ne érinthessen a beruházás.

Az ellenzéki politikus elmondta, országgyűlési határozati javaslatuk kidolgozásakor a szélerőművekre vonatkozó szabályozást vették alapul, miszerint a település határától számított 12 kilométeren belül nem lehet ilyen erőművet építeni.
Ha a szélerőműveknél fontos a település érdeke, legyen fontos az akkumulátorgyáraknál is! - hangoztatta.

Tóth Bertalan értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök nagyon erőteljes iparosítási fordulatot hajt végre, amely nem vesz figyelembe sem környezetvédelmi, sem fenntarthatósági, sem gazdasági szempontokat.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke a Győrbe tervezett akkumulátorgyár ellen kezdeményezett népszavazással kapcsolatban segítséget ígért a civileknek az aláírásgyűjtésben, ha az Alkotmánybíróság jóváhagyja a kérdés hitelesítését.

A társelnök ugyanakkor a népszavazást a győriek ügyének nevezte, amelyhez az MSZP csak segítséget akar nyújtani a helyieknek, hogy elmondhassák a véleményüket. Közölte, 30 ezer aláírás 30 nap alatt nem lehetetlen, de kemény feladat.

(Kiemelt kép: Tüntetés Európa legnagyobb akkumulátorgyárának beruházása ellen Debrecenben 2023. február 4-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)