Még egy akkumulátorgyárat terveznek Debrecenbe

Még fel sem épült a debreceni CATL akkumulátorgyár, a kormány máris bejelentette a következő kínai beruházást. 

2023. május 10., 10:47

Szerző:

Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be tegnap az újabb debreceni akkumulátorgyár építését, amely az itt épülő BMW-gyárat szolgálja majd ki. Az Eve Power négyszáz milliárdos létesítményéből tizennégyet áll a magyar kormány – ezzel együtt majdnem háromszáz milliárd forintot költ kínai akkuüzemekre Debrecenben – írja a Népszava.

Szijjártó szerint Magyarország hosszú távú garanciát kap ezzel a gazdasági növekedésre, ezzel szemben Győrffy Dóra közgazdász-professzor szerint az akkumulátorgyártás energiafaló ágazat, Magyaroszág pedig energiaszegény ország, ráadásul nem is fejlesztésről van szó, tehát nem az itthoni cégek bevételei nőnek ettől, csak az ázsiai országok telepítik ide az akkugyáraikat és ázsai vendégmunkásoknak teremtenek munkahelyeket. 

A külügyminiszter szerint a debrecenieknek nincs mitől tartaniuk, mivel Magyaroszágon nagyon fontos a környezetvdédelem, szigorúbbak is itt az ezt szabályozó előírások. De nem beszélt a már épülő CATL-üzemet érintő kényes kérdésekről, minthogy nem akarták megmutatni a Népszavának az engedélyeket, korlátozták a közmeghallgatásokon résztvevők számát vagy az akkugyárak óriási vízigénye miatt aggódó Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét kirúgták véleménye nyilvánossá tétele után. 

(Kiemelt képünkön: Szijjártó Péter külügyminiszter. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)