Összevissza beszél a maszkviselésről a Főváros

Meggondolták magukat.

2021. október 15., 12:53

Szerző:

Alig egy órával azután, hogy kitettük a hírt: "Budapest nem tervezi elrendelni a kötelező maszkviselést a BKK járművein" - megjelent Karácsony Gergely levele, amelyben kezdeményezi, a kormány „adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő".

Igaz, előbbi hír, mely szerint a főváros nem tervez szigorítást a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense nyilatkozatából derült ki, amelyet a Szabad Európának adott, utóbbit pedig maga a főpolgármester fogalmazta meg egy levélben. Az is lehet, hogy egyszerűen csak meggondolták magukat néhány óra alatt.

„Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést” a tömegközlekedésben, hisz máshol sem kötelező eltakarni a szájat és az orrot – közölte a Szabad Európával a Fővárosi Önkormányzat. Ugyanakkor az MTA és az orvosi kamara is a maszkviselés fontosságára emlékeztetett a héten a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt.

„A BKK járatain a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.” – tette hozzá a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense. 

A pénteki adatok szerint az elmúlt 24 órában 1249 új fertőzöttet regisztráltak, és tízen haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Összesen 800 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 124-en vannak lélegeztetőgépen.

(Kiemelt kép: Kötelező maszkviselésre felhívó plakát egy budapesti villamoson, 2021. február 10-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

2022. október 4., 17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.