Több jelentős politikus is távozik a Momentum vezetéséből

Feszült a helyzet a Momentum berkein belül, amin a korábbi pártelnök, Fekete-Győr András visszatérése sem segít.

2024. július 2., 12:04

Szerző:

Távozik a Momentum vezetéséből Soproni Tamás, Hajnal Miklós, valamint Orosz Anna, míg Bedő Dávid és Cseh Katalin újraindulnak a tisztségükért – tudta meg a Népszava. A lap szerint a választások óta polgárháborús helyzet uralkodik a pártban, ami vasárnap tart majd tisztújítást. A lemondott pártelnök, Donáth Anna helyéért eddig két induló van, a korábbi pártelnök, Fekete-Győr András valamint Tompos Márton, eddigi alelnök és parlamenti frakcióvezető-helyettes. 

A kialakult feszült helyzetért sokak szerint Fekete-Győr agresszív kampánya a felelős, ami az eddigi „frontpolitikusokat” is szembefordította a Tompos elnökségét támogatókkal. Tompos Márton a Népszava megkeresésére elárulta, hogy a távozók közül többekkel is szívesen dolgozna, de „szükségesnek tartja a vérfrissítést.” „Szerencsére vannak tehetséges emberek, akik idáig helyben bizonyítottak: Ruzsics Milán Zalában, Vajda Viktória Gödön, vagy Szabó Bence Debrecenben – nyilatkozta Tompos.

A Momentum jövője a tét

Bármelyik jelölt is nyer vasárnap, nem lesz könnyű dolga újra feléleszteni a pártot, ami az Európai Parlamenti választásokon csupán a szavazatok  3,70 százalékát szerezték meg, amivel nem jutottak mandátumhoz. Hatalmas ez a visszaesés az öt évvel ezelőtti, 9.93 százalékos eredményhez. A Momentum nem lesz ott a Fővárosi Közgyűlésben, miután a fővárosi listán 39 471 érvényes szavazatot kapott, amivel 4,98 százalékos eredményt ért el. Kikapott a Momentum jelöltje Rákosmentén, Csepelen és Soroksáron, és egyetlen vidéki nagyvárosban sincs már polgármesterük – foglalta össze a Telex a párt eredményeit. 

A választás másnapján Donáth Anna és a teljes elnökség lemondott. Az, hogy a két elnökjelölt hogy szeretné ismét népszerűvé tenni a pártot, még nem világos. Tompos csupán annyit mondott, hogy más irányba szeretné vinni a pártot, szolgáltatópárti vonalat képzel el. „Egyrészt egy jobban működő „gépezetet” szeretnék látni, ahol az akciók, mondások egy liberális központi gondolat mentén szerveződnek. Másrészt azt szeretném, ha ez a gépezet elsősorban a cselekvésre, nem a szövegelésre fókuszálna, azon keresztül pedig az országos építkezést szolgálná” – fejtette ki a Népszava kérdésére. Még Fekete-Győr csupán annyit mondott, hogy szeretné megvárni a vasárnapot programja ismertetésével.

(Képünkön Soproni Tamás, forrás: Soproni Tamás hivatalos Facebook-oldala)