Rózsa András átvilágítja az önkormányzati cégeket, revizorral venné át a hivatalt

Rózsa András momentumos polgármester revizorral venné át a polgármesteri hivatalt, rendszerszintű változást ígér.

2024. június 24., 10:44

Szerző:

Végleg leomlott az MSZP-s Tóth Csaba minibirodalma Zuglóban, az országgyűlési választókerület után az önkormányzatot is elvesztették a szocialisták. Rózsa András Hadházy Ákos támogatásával leváltotta a kerületet 2019 óta vezető MSZP-s Horváth Csabát – foglalja össze a Telex.

Rózsa András polgármester rendszerszintű változást ígér

Rózsa András momentumos polgármester revizorral venné át a polgármesteri hivatalt, és azt ígéri: átvilágítják az önkormányzati cégeket, minden szerződést megvizsgálnak, és ahol problémát találnak, jogi lépéseket tesznek. A Telexnek Rózsa András arról is beszélt, hogy nem lesznek politikai tisztogatások az önkormányzati cégeknél és intézményeknél, de az igazgatókat leváltaná, és megpályáztatja a cégvezetői posztokat.

Az új polgármester a következő öt évben át akarja alakítani a sokat kritizált zuglói parkolási rendszert, és nem hosszabbítana szerződést olyan közvélemény-kutató cégekkel, médiacsatornákkal, amelyek szerinte nem a zuglóiak érdekeit szolgálják.

Horváth Csaba úgy véli, lejárató kampány áldozata lett

„Lejárató rágalmakkal, hazugságokkal győztek le. Egyszerre támadott a Fidesz és Hadházy Ákos. Válogatott hazugságokat ismételgettek, és ezek hatására a végén a Tisza Párt szavazói azt választották meg, akit nem támadtak” – értékelte a választási eredményeket Horváth Csaba a Telexnek.

A momentumos Rózsa András a szavazatok 36,61 százalékával nyert, a második a fideszes Borbély Ádám lett (32,18 százalék), a kerület regnáló polgármestere csak 21,37 százalékot kapott. A kerületben megoszlottak az ellenzéki szavazatok, de a Momentum így is be tudta húzni a választást.

 

Rózsa András 2017-ben a NOlimpia-kampány alatt csatlakozott a Momentumhoz, a párt zuglói szervezetének egyik első tagja volt. 2019-ben önkormányzati képviselő és alpolgármester lett a kerületben, posztjáról tavaly ősszel mondott le, amikor megkezdte a polgármesteri kampányt.

Az MSZP az egyik központi bázisát vesztette el

A XIV. kerület az MSZP egyik legerősebb bástyája és háttérbázisa volt éveken át: Tóth Csaba a 2014-es és 2018-as országgyűlési választáson is simán nyert a zuglói választókerületben, és az önkormányzatban is megkerülhetetlen szerepe volt a Szabad Európa cikke szerint. Ha valaki akart valamit a kerületben, vele kellett tárgyalni, a képviselő-testületi ülések előtt a szocialisták az ő irodájában egyeztettek, állandó asztala volt a testületi ülésen, és sokak szerint szó szerint mindenről tudott, ami a kerületben történt. Mindeközben számos zűrös ügy tapadt a nevéhez, és szép vagyonra tett szert a vállalkozásaival, mint az a képviselői vagyonnyilatkozatából kiderült.

A Momentum a zűrös, korrupciógyanús ügyek miatt szimbolikus lépésnek szánta, amikor a 2021-es ellenzéki előválasztáson a korrupcióellenes munkájáról ismertté vált Hadházy Ákost indította a zuglói választókerületben Tóth Csaba ellen. „Akkor lehet csak az országban változás, hogyha Zuglóban is változás lesz” – hangoztatta Hadházy, és arról beszélt: a kormányváltáshoz az ellenzéket is meg kell tisztítani. Egy emlékezetes kampány után Tóth mögül kihátrált Karácsony Gergely és a többi párt, majd a szavazás lezárulta előtt pár nappal visszalépett a jelöltségtől, és bejelentette a visszavonulását. Hadházy megnyerte az előválasztást, és fél évvel később a Fidesz jelöltjét is legyőzte a zuglói választókerületben.

Tóth azonban nem tűnt el, az MSZP zuglói alapszervezetének elnökeként meghatározó szerepe maradt a helyi közéletben és az önkormányzat működésében. A Telex több forrásból úgy értesült, hogy a háttérből továbbra is hatással van Horváth Csaba polgármesterre és az MSZP zuglói önkormányzati képviselőire.

Minden szerződést átvizsgálnak

„Tóth Csaba még utóvédharcokat folytat” – válaszolta az új polgármester, amikor a lap arról kérdezte, hogy a 2022-es választás óta milyen szinten van még jelen a zuglói közéletben az MSZP korábbi erős embere.

Rózsa arra számít, hogy Tóthnak nem sok mozgástere lesz azután, hogy átvilágítják az önkormányzati cégeket, valamint a polgármesteri hivatalt, és felbontják a felesleges vagy gyanús szerződéseket.

A momentumos politikus arról is beszélt: Tóth leginkább az évről évre tetemes költségvetésből működő zuglói vagyonkezelő cégen, a Zuglói Zrt.-n keresztül tartotta kézben a dolgokat. A cég vezérigazgatója sokáig Tóth bizalmi embere, az MSZP-s alpolgármester, Hajdú Flórián sógora volt. Az igazgatót a 2022-es választás után egy hónappal váltották le, miután két MSZP-s képviselő átült a DK frakciójába, és így kisebbségbe kerültek Tóth emberei a testületben. A céget átvilágították, és a Szabad Európa cikke szerint pazarlást, vitatható szerződéseket és átláthatatlan működést találtak.

„Nem szeretném, ha a vezetők politikailag rövid pórázra lennének fogva, mert eddig így volt, és borzalmasan működött. Mindenkit próbáltak közvetlenül befolyásolni a munkájában, és ez ellehetetlenítette a szakmai munkát”

– fogalmazott Rózsa, és azt is elárulta: a Zuglói Zrt.-nél nem szeretné megtartani a jelenlegi – DK által javasolt – igazgatót, de a testület dönt majd arról, hogy kit tartanak a legalkalmasabb vezetőnek.

A kerület új vezetője meg akarja szüntetni a kifizetőhelyként létrehozott kamuállásokat és gyanús tanácsadói szerződéseket is. Nem számít például októbertől Tóbiás József, volt MSZP-elnök munkájára, akit szerinte Horváth kampányfőnökeként csak a kampányidőszakra vettek fel a polgármesteri kabinetbe.

„Fel fogok venni egy revizort, aki átvilágítja a hivatalt és az önkormányzati cégeket. Minden szerződést át fogunk nézni, és ahol problémát találunk, ott jogi lépéseket teszünk”

– jelentette ki Rózsa. Azt is mondta, hogy csak vezetői szinten tervez váltásokat, és senkinek sem kell félnie a hivatalban, az önkormányzati cégekben és intézményekben attól, hogy októbertől politikai alapon mindenkit elküldenének. „Annak idején Papcsák Ferenc (Zugló korábbi polgármestere) ezt csinálta, és Tóth Csaba is ezzel riogatta az embereket, de én nem fogok engedni személyes bosszúhadjáratokat és tisztogató műveleteket.”

Személyi kérdésekben még nem döntött az új polgármester, de legalább három alpolgármestert szeretne maga mellé venni: egy momentumost, egy DK-st, és már felkérte a tisztségre Várnai Lászlót, a Civil Zugló Egyesület elnökét is. Várnai 2010 óta képviselő Zuglóban, korábban az LMP tagja volt.

„A Publicus és a Republikon ne nagyon számítson megbízásokra, mert nem volt olyan produktumuk, ami a kerületieket segítené” – mondta az új polgármester, amikor az önkormányzati jelenlegi szerződéseiről kérdeztük. A Republikon Intézetnek négy év alatt 54 millió forintot fizetett politikai tanácsadásra az önkormányzat, az MSZP-hez közel álló Publicus pedig 60 milliót kapott. „Ezt a pénzt útfelújításra, az óvodák tetőfelújítására szeretném költeni.”

Nem számíthat a zuglói önkormányzat megrendelésére októbertől Fiala János televíziós műsorvezető és az ATV sem, ígéri Rózsa András. Két éve írt arról a 444, hogy a zuglói önkormányzat havonta nettó 666 ezer forintot fizet az ATV-nek, hogy havonta legalább háromszor foglalkozzanak a műsorokban Zugló ügyeivel. Ez leginkább azt jelentette, hogy az önkormányzat pénzéből biztosítottak Horváth Csabának megjelenési felületet az ATV műsoraiban. Hasonló szerződése volt az önkormányzatnak Fiala Jánossal, a Keljfeljancsi YouTube-csatornáján legalább havi rendszerességgel szerepelt a zuglói polgármester.

A városgazdálkodási cég átalakítása mellett a parkolás a másik kényes ügy Zuglóban. Az új polgármester azt ígéri: Terézvároshoz hasonlóan Zuglóban is bevezetik a kizárólagos lakossági parkolást, azaz kialakítanak olyan parkolóhelyeket, ahol csak a helyi lakosok állhatnak meg az autójukkal.

Az egész kerületben fizetőssé tenné Rózsa a parkolást a lehető leghamarabb, de azt ő is látja, hogy ez nem fog egyik pillanatról a másikra menni. A díjfizető zónák bővítéséről a Fővárosi Közgyűlés dönt, és több technikai feltételt is teljesíteni kell a terjeszkedéshez. Rózsa azt mondja: nem lehet egy döntéssel a teljes kerületre kiterjeszteni a fizetős parkolást, fokozatosan tudják csak bővíteni.

Azt ígéri ugyanakkor, hogy a zuglói lakosoknak ingyenes lesz majd a parkolás az egész kerületben egy autóval.

(Kiemelt képünk forrása: Rózsa András Momentum Facebook-oldala)