A Momentum a választási szabályozók egyik vesztese

Csóka Endre, a HUN-REN (korábban MTA) Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a Telexen levezette, hogy az olyan kis pártok, mint a Momentum, miért járnak rosszabbul a választási szabályozók miatt.

2024. június 18., 14:42

Szerző:

A hivatalos eredmények szerint a Momentum Budapesten 39 471 érvényes szavazatot kapott a fővárosi listán, amivel 4,98 százalékos eredményt ért el. A párt így 144 szavazattal maradt le az 5 százalékos bejutási küszöbtől, és ezáltal egy képviselői hely megszerzésétől a Fővárosi Közgyűlésben. Pedig a választási éjszakán valójában 227-tel több, összesen 39 698 érvényesen kitöltött szavazatot számoltak meg a Momentumnak – írja a Telex.

Egy szabályozó miatt a kispártok sokkal többet vesztenek

A különbség egy abszurd szabályból fakad, miszerint ha bármelyik szavazókörben több szavazólapot találnak egy urnában, mint ahányan aláírták a névjegyzéket, akkor minden párttól (pontosabban listától) érvénytelenné nyilvánítanak ennyi darab teljesen érvényesen kitöltött és leadott szavazatot. Például Budapest III. kerületének 081-es választókörében 737-en jelentek meg, de itt 7-tel több, 744 fővárosi közgyűlési szavazólapot találtak az urnában.

Honnan jöhetnek ezek a többlet szavazólapok? Általában valamilyen mulasztásból. Lehet, hogy valakinek véletlenül két szavazólapot adtak, például az EP-szavazólap helyett egy második fővárosi közgyűlési szavazólapot. Vagy csak nem íratták alá valakivel, hogy átvette a szavazólapokat.

A Telexnek író Csóka Endre, a HUN-REN (korábban MTA) Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint azzal, hogy minden párttól levonnak valahány szavazatot, csak egy új, szisztematikus torzítást raknak a rendszerbe, és meghamisítják a szavazati arányokat.

A fenti példánál maradva tehát 7-tel több szavazólap volt a kelleténél, és ilyen esetben a törvény szerint minden párttól érvénytelenné nyilvánítanak 7 darab érvényesen kitöltött szavazatot. Ezt a szabályt 1990 óta alkalmazzák minden választáson és népszavazáson.

Habár minden párttól ugyanannyi szavazatot vonnak le, ez a kis pártoknak nagyobb arányú szavazatvesztést jelent. Ugyanígy csökkent a Momentum szavazataránya is a levonások révén 5,00 százalékról 4,98 százalékra.

(Fotó: 168.hu)