Moldova György: A nyugdíjasok aláírták a saját halálos ítéletüket

2017. december 8., 22:14

Szerző:

Kegyelemkenyér címmel Moldova György nemrég riportkönyvet írt a magyarországi nyugdíjasokról, amelyhez bejárta a fél országot, most pedig a HírTV-nek adott egy interjút, amelyben elárulja, az egészségügy vagy az oktatás helyett azért esett a választása a nyugdíjasokra, mert ők azok, akik eldöntik a magyarországi választásokat, és már kétszer a Fideszt ültették a hatalomba. „Megkérdezik a menyüket vagy a vejüket, és arra szavaznak. Nem gondolják át a sorsukat” – mondta erről. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a saját eszközeivel segítse az Orbán-kormány leváltását. „Ha jól rémlik, Magyarországon 2 130 570 nyugdíjas van. Ez a magyar szavazók többsége” – emlékeztetett.

Moldova György rengeteg nyugdíjassal beszélt a riportkönyv megírásához. Elmondása szerint arra a kérdésére, hogy miért tűrik a helyzetüket, a nyugdíjasok rendszerint azt válaszolták, hogy az unokájuk miatt, csakhogy – állította az író – ez önámítás, és a nyugdíjasok valójában nem segítik, hanem ártanak az utánuk következő nemzedéknek. A Fidesz azt látja, hogy bármit megtehet, és fokozza a nyomást, a nyomorítást – magyarázta ezt. Ebben a nyomásgyakorlásban Moldova György szerint a Fidesznek a segítőjéül szegődnek a természetes szövetségeseinek számító nyugdíjas szervezetek – a NYOSZ, a NYOK, a Tisztelet az éveknek –, amelyek elfojtják a tiltakozást, és visszatartják a nyugdíjasokat a fellépéstől. Szerinte ékesszólóan illusztrálta ezt a cselekvésképtelenséget, hogy amíg a kecskeméti Mercedes-gyár munkatársai 20-25 százalékos béremelést kaptak, a nyugdíjasok megelégedtek az 1,8 százalékos növekedéssel.

Az interjúban Moldova György beszél arról is, hogy Magyarországon ma a nyugdíjasoknak minden nap választaniuk kell, hogy gyógyszert vesznek vagy inkább a fűtésre fordítják a pénzüket. December 1-ig 23 nyugdíjas fagyott meg – idézte fel ennek kapcsán. Szerinte egy-egy nyugdíjas fő célja az, hogy életben maradjon, a Fidesz pedig nem segít. 

Bár a könyvében Moldova György még azt írta, bízik abban, hogy a 2018-as választásokig új erő jelenik meg,  fülke-ellenforradalom következik, de ehhez már nem fűz reményt. „A nyugdíjasok tulajdonképpen megérdemlik a sorsukat. Azzal, hogy tiltakozás nélkül tudomásul veszik a sorsukat, aláírták a saját halálos ítéletüket” – vonja le a keserű végkövetkeztetést. 

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.