Eladja az állam a hollóházi porcelángyárat

2020. január 6., 12:06

Szerző:

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladja a hollóházi porcelánt gyártó és forgalmazó céget, a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét. Az erről szóló hirdetmény karácsony előtt jelent meg a vagyonkezelő e-árverési felületén. Az elmúlt csaknem tíz évben több száz millió forintot költöttek a gyártó cégre, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani – írja a napi.hu.

A 30 millió forint jegyzett tőkéjű kft. 100 százalékos üzletrészeinek kikiáltási ára 175 millió forint. A felhívás szerint vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság fenntartja a jelenlegi főtevékenységet, vagyis a háztartási kerámia gyártását. A pályázónak vállalnia kell azt is, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el. A kötelezettségek megszegése esetén kötbért kell fizetnie. Arról is gondoskodnia kell, hogy a tulajdonjog megszerzését követő három évig a társaság ellen ne induljon felszámolási eljárás.

Fotó: Facebook

Az MNV most azt az állami tulajdonú vállalkozást adja el, amelyet 2013-ban azért alapítottak, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat. Az ugyanis az ágazatot érintő termelési és értékesítési gondok miatt megrendült. A Hollóházi Porcelángyár Kft. létrehozásának célja az volt, hogy tovább folytassák a hollóházi porcelángyártást, egyben visszanyúljanak a hagyományokhoz.

A kft. 2014 és 2017 kivételével veszteséggel zárta az üzleti éveket. Annak ellenére, hogy az állam évente több tízmilliós felújítási és bérfejlesztési támogatást nyújtott a cégnek.