Az MLSZ reagált: ezért jöhet Lukasenka válogatottja Magyarországra

Két soron következő Eb-selejtező mérkőzését is Magyarországon játszhatja majd a nemzetközi szankciókkal sújtott Belarusz válogatottja. Az MLSz most elárulta, miért.

2023. május 13., 19:43

Szerző:

Két európa bajnoki selejtező mérkőzést is Magyarországon játszat le a nemzetközi szankciókkal sújtott és Aljakszandar Lukasenka diktátor által vezetett Belarusz csapata – derült ki szombaton. Belarusz június 16-án Izraelt, később Koszovót fogadja, mindkét mérkőzés zárt kapuk között fog lezajlani.

Az európai labdarúgó szövetség döntése értelmében Belarusz csak semleges területen és zárt kapuk mögött játszhatja le selejtezőit. Az országot a 2020-as tüntetéshullám brutális elfojtása és Oroszország megszálló, ukrajnai háborújának aktív támogatása miatt az EU- és NATO-tagállamok nemkívánatosnak tartják, Magyarország azonban mégis befogadta a meccseket.

A Magyar Labdarúgó Szövetség most a Népszava kérdéseire azt is elárulta, miért. A szerkesztőséghez megküldött levélben úgy fogalmaztak:

„Tájékoztatjuk lapjukat, hogy a fehérorosz szövetség megkereste az MLSZ-t a soron következő Eb-mérkőzéseik helyszínével kapcsolatban. A magyar szövetség több megfelelő kategóriájú stadiont ajánlott a fehérorosz szövetség figyelmébe, amelyek közül ők az újpesti Szusza Ferenc stadiont választották. A két szövetség megállapodását az UEFA is jóváhagyta .Nem az első eset, hogy a magyar szövetség klubok, vagy szövetségek segítségére siet, így volt ez a Covid időszakban is.

A mérkőzés lebonyolításához CAT 3-4 besorolású stadionra van szükség. Mivel a Szusza Ferenc stadion a CAT 3 kategóriába tartozik, megfelel a nemzetközi előírásoknak, ezért lehetett az újpesti stadion a mérkőzés helyszíne.

A mérkőzés megrendezésével, lebonyolításával kapcsolatos valamennyi költséget a fehérorosz szövetség fizeti.”

Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az ukrajnai háború óta többször is találkozott a belarusz kormány képviselőivel, holott a többi EU-tagállammal együtt Magyarország is hivatalosan illegitimnek ismerte el korábban Lukasenka rezsimjét.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és Aljakszandar Lukasenka találkozója 2020 júniusában. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA)