Ilyen szakszervezeti fenyegetést sem láttunk még

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete kedden olyan ultimátumot küldött el a kormánynak, amilyet még biztos nem kapott.

2022. október 4., 20:22

Szerző:

Nem egyeztetett a szakemberekkel a kormány, amikor a közintézmények 18 celsius fokos fűtésének koncepcióját dolgozták ki, ezért sürgős konzultációt követel tőlük a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozókat Szakszervezetét is magába foglaló Szakszervezetek Akciószövetsége.

A szakszervezet közleménye azonban nem mindennapi ultimátumot is tartalmaz. Azt írták honlapjukon, hogy „amennyiben megismétlődik, hogy a kormány ilyen fontos jogszabályt nem egyeztet a szakszervezetekkel, legközelebb több időt fogunk tornára fordítani”.

A fenyegetés hátterében – mint az a közleményből kiderült – az áll, hogy az akciócsoport megítélése szerint a 18 fokos irodai hőmérséklethez a szabályzat nem biztosít azt könnyebben kibírhatóvá tévő, 2x10 perces tornaszünetet ebédidőben. Éppen ezért a minisztrájk, tilakozás egyfajta formáját látják abban, ha ezt az időt a dolgozók önkényesen kiveszik. 

Azt is követelik azonban, hogy az általuk képviselt közszféra, közoktatás, tűzoltók számára július 1-i hatállyal, visszamenőleg fizessenek meg legalább 20 százalékos, inflációkövető béremelést.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.