Kásler Miklós minisztériuma nem akarja elárulni, hol és mennyi koronavírus-tesztet végeztek el

2020. április 3., 17:05

Szerző:

Az eddig elvégzett tesztek számáról kérdezték meg Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert szocialista képviselők, de nem jártak sikerrel, számol be a hvg.hu.

Mesterházy Attila és Szakács László azt kérdezte, 

hány mintavételre került sor.

A szám jelenleg 17 769 a kormányzati portál alapján, azonban nem tudni, hogy ez pontosan hány embert érint. Mesterházyék egyenként benyújtottak az összes magyarországi megyére és a fővárosra is a kérdést, ugyanis arról közölt területi adatokat a kormányzati tájékoztató oldal, hogy az egyes megyékben hány fertőzött van, de az elvégzett mintavételek számáról csak az összegzett adat ismert.

Kásler Miklós bizottsági meghallgatása az Országházban
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tárcavezető megbízásából Rétvári Bence államtitkár reagált, amiből például kiderült, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a koronavírus elleni védekezésre, az Operatív Törzs mindennap ülésezik, a mentők az érvényes eljárásrend szerint végzik a házi mintavétel feladatát, a vírus már bárhol jelen lehet, megfelelő mennyiségű védőfelszerelés áll rendelkezésre, és még hónapokig eltart a védekezés. Az MSZP politikusai „most sem képesek félre tenni pártpolitikai érdekeiket” az államtitkár szerint.

Vagyis egyáltalán semmi új nem derült ki.

A koronavírus elleni védekezés kapcsán nem a két MSZP-s politikus pattant le először a kormányzati központosítás faláról, ma már ugyanerről számolt be Hadházy Ákos is, aki a kórházaktól szeretett volna annyit megtudni, hogy hány koronavírusos, hány tüdőgyulladásos beteget kezelnek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.