A Fidesz szerint Gyurcsány visszatért és hatalmasabb, mint korábban

Orbán Viktortól Varga Juditon át a Nézőpont Intézetig mindenki gyurcsányozik az őszödi beszéd évfordulóján. És mindenki ugyanazokat a kommunikációs paneleket használja. 

2021. szeptember 17., 10:54

Szerző:

Gyurcsány Ferenc a Gyűrűk Urából ismert Szauron-szerű alakká vált, ha megnézzük a Fidesz mai kommunikációját. Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban úgy emlékezett: dermesztő pillanat volt a magyar politikában az őszödi beszéd és a körülötte lévő felhajtás. „De a legdermesztőbb, hogy még ma is ugyanez az ember a baloldal vezetője, a velünk élő múlt vissza akar térni”. Szerinte „nemcsak arról van szó, hogy véresre verték az embereket”, hanem gazdasági lépések is jöttek, „éveket vettek el az emberek életéből, és a végén csődbe vitték az országot”. Az őszödi beszéd nem inspirálja őt semmire, csak leveri a lábáról – mondta a miniszterelnök a közrádióban. 

Gyurcsány Ferencre utalva a kormányfő úgy fogalmazott: nem a múlt amiről beszélünk, hanem a velünk élő múlt, amely itt van és állandóan vissza akar térni – írta az MTI.

Varga Judit: „az ellenzéki térfelet jelenleg is irányító" Gyurcsány

Tizenöt éve ezen a napon derült ki ország-világ számára, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és szövetségesei hazudtak „reggel, éjjel meg este", hogy kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, hogy a csőd szélére vezették Magyarországot – emlékeztetett az igazságügyi miniszter pénteken a Facebook-oldalán, amit az MTI is szemlézett.

Varga Judit angol nyelven is közölt bejegyzésében azt írta: „az ellenzéki térfelet jelenleg is irányító" Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd kiszivárgása után, lemondás helyett „a rendszerváltoztatást követő legmélyebb jogállamisági és erkölcsi válságba lökte hazánkat: rendőri túlkapások, minden jogi alap nélkül elrendelt előzetes letartóztatások tömkelege, gumilövedékkel megvakított emberek, összevert fiatalok és idősek, azonosítószám nélküli rendőrök, lovasroham békés tüntetők ellen, hónapokig műveleti területté nyilvánított és kordonokkal körülzárt Kossuth tér, véresre vert országgyűlési képviselő".

Európa és Brüsszel ekkor mélyen hallgatott – emelte ki, hozzátéve: nem volt akkor se Sargentini-jelentés, se 7-es cikkely szerinti eljárás, nem aggódott a magyar demokrácia és jogállamiság helyzete miatt sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, "sem a ma minden nap világvégét vizionáló jól ismert civil szervezetek".

A miniszter szerint Gyurcsány Ferenc és csapata nem bánt meg semmit, nem kért bocsánatot senkitől, és ha lehetőséget kapna, az ellenzék valódi irányítójaként ugyanott folytatná, ahol abbahagyta, Brüsszel asszisztálása mellett.

Nézőpont: Gyurcsány Ferencnek ismét hatalmas befolyása van a baloldali egyesülési folyamatra


Másfél évtized után is a magyarok 78 százaléka tudja, hogy Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető az őszödi beszéd, 22 százalékuk igazság-, 52 százalékuk pedig hazugságbeszédnek tartja – állapította meg a Fideszhez közel álló Nézőpont Intézet a legfrissebb közvélemény-kutatása alapján, amelynek eredményeit pénteken közölték az MTI-vel, amit a Fideszhez közel álló Origo is címlapon szemlézett.

Az intézet felidézi, hogy 2006. szeptember 17-én, kereken tizenöt évvel ezelőtt szivárgott ki, illetve szivárogtatták ki az őszödi beszédet. A Nézőpont szerint a történtek jelentőségét mutatja, hogy még most is az összes megkérdezett 78 százaléka helyesen válaszol arra a kérdésre, hogy "kinek a nevéhez fűződik az őszödi beszéd" (1 százalék rossz választ adott, 21 százalék nem tudott válaszolni). Az ötven év felettiek 90, míg a harminc év alattiaknak 52 százaléka adott jó választ. A fiatalok alacsonyabb tájékozottsága érthető, de a téma erős hatását mutatja, hogy még az ő körükben is többségben vannak azok, akik „képben vannak" – írták. Hozzátették: „Mivel Gyurcsány Ferencnek ismét hatalmas befolyása van a baloldali egyesülési folyamatra, a 2022-es választási kampány szempontjából kulcsfontosságú, hogyan ítélik meg a magyarok hírhedt beszédét másfél évtized távlatából".

A kutatás szerint a felnőtt magyarok 22 százaléka mondta azt, hogy az őszödi beszéd „egy bátor, szenvedélyes igazságbeszéd", míg 52 százalékuk vélekedett úgy, hogy az nem más, mint „a 2002-2006 közötti kormányzás hazugságainak" a bevallása.

A politikailag aktívabbak nagyobb arányban foglalkoztak a jelenséggel, így a választási részvételüket biztosra ígérők körében még egyértelműbb a helyzet: 24 százalékuk igazság-, 61 százalékuk hazugságbeszédként emlékezik vissza a hallottakra - tették hozzá. Közölték azt is, a harminc év alattiaknak csak 40, míg az ötven év felettieknek 59 százaléka véli hazugságbeszédnek az Őszödön mondottakat. A fiatalok 46 százaléka erről sem tudott véleményt mondani.

Érdekességnek nevezték, hogy a kormánykritikusok táborában sem egyértelmű a vélekedés a Gyurcsány-beszédről: csak az ide tartozók 39 százaléka gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc igazságbeszédet mondott, 32 százaléka hazugságbeszédnek véli azt.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Gyurcsány Ferenc 60 éves lett. Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala)

 

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – erről beszéltek a munkások, és így tudják a szakszervezetnél is. Egy érintett az RTL Híradónak azt írta: a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva. A szakszervezet úgy tudja, kölcsönzött munkaerőt és többnyire vendégmunkásokat küldtek el.

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.