Az ellenzék szerint „Mekk mester kormányzás” zajlik

Az ellenzék az emberek megélhetését, a versenyképesség biztosítását is hiányolta Orbán parlamenti felszólalásából.

2023. szeptember 25., 16:53

Szerző:

Válaszban reagáltak az ellenzéki pártok frakciói Orbán Viktor miniszterelnök Országgyűlésben tett, hétfői felszólalására.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hiányolta a miniszterelnök felszólalásából az emberek megélhetését érintő kérdéseket.

Külpolitikai kérdésekről szólva azt mondta: szövetségeseinket kioktatja a kormány, keresztbe tesznek nekik, míg „keleti diktátorokkal barátkoznak”. Feltette a kérdést: változott-e a kormány álláspontja Svédország NATO-csatlakozását érintően. Szerinte „ez a tizenöt hónapja tartó fideszes kutyakomédia már nagyon ciki”.    

Úgy folytatta: a gazdaság egy éve recesszióban van, a drágulás pedig Magyarországon a legmagasabb. Megszorításokat vezetett be a kormány és továbbiakat készít elő, emellett beruházásokat állított le. Szerinte ugyanakkor a rekordmagas inflációt a Fidesz okozta, ahogy a mostani válságért is ez a rezsim okolható. Miattuk drága az üzemanyag, romlik az egészségügy, kevesebb a posta vagy omlik össze a szociális ellátás – mondta.

A megoldás az uniós források hazahozatala lenne, amelynek feltétele, hogy ne lopják el a pénzt, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket is - hangsúlyozta. Biztos megélhetésre van szükség, ehhez emelni kell a legkisebb jövedelmeket – fűzte hozzá.

Szabó Tímea a Párbeszéd nevében arról beszélt, hogy Európában még mindig nálunk a legmagasabb az infláció, amely „felfalt” minden béremelést, minden növekedést és minden tartalékot.

Az inflációt a szegények adójának nevezte, és azt mondta: nem elég, hogy Magyarországon van a legnagyobb, 27 százalékos áfakulcs, az inflációval még rátettek egy „25 százalékos adót” a szegényeknek. Az ellenzéki politikus szerint versenyképességi fordulatra van szükség, amely ez nem jelent mást, mint azt, hogy az oktatásra és az egészségügyre kell költeni.

Szabó Tímea szerint azért van a „béka feneke alatt” a magyar versenyképesség, mert a humán tőkére semmit nem fordít a kormány. Húszezer pedagógus hiányzik a rendszerből – tette hozzá. Jelezte: kevesebbe került volna az összes pedagógus 45 százalékos béremelése, mint amennyit fizettek nemzeti büdzséből az atlétikai vb-re. „Keményebben fogalmazva ez mondjuk hazaárulás”, de minimum egy „Mekk mester kormányzás” – jelentette ki Szabó Tímea.

Közölte: az akkumulátorgyárak idehozzák a legszennyezőbb, legmérgezőbb iparágat Európában. Pártjuk visszautasítja a "jövőt elherdáló politikát" és felszólítja a kormányt arra, hogy álljon el „azt országot kiárusító” stratégiától – hangsúlyozta.

Dúró Dóra (Mi Hazánk) radikális változást sürgetett a családpolitikában, mert szerinte a 2010-ben meghatározott súlypontok ma már helytelenek. Kiemelte: 1990-ben Magyarországon a 30 éves nőknek mindössze 13 százaléka volt gyermektelen, most viszont ez az arány már 56 százalék. Egy szja-kedvezmény kevés lesz ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk – jegyezte meg.

(Kiemelt kép: illusztráció – a magyar országgyűlés. Fotó: parlament.hu)

14:59

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.