Orbán Viktor: semmiben nem támogatjuk Ukrajnát, amíg vissza nem állítja a magyar kisebbség jogait

A miniszterelnök napirend előtti felszolalásával kezdődött meg hétfő délután a parlament őszi ülésszaka. Cikkünk folyamatosan frissül!

2023. szeptember 25., 14:02

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök azzal kezdte a napirend előtti felszólalását, hogy sikerrel megrendezték az atlétikai vb-t Budapesten, gy tanúbizonyságát adták, hogy szervezésben, lebonyolításban a világ legjobbjai közé tartozik Magyarország.

A következő téma az energiapiaci változások voltak. A miniszterelnök kifejtette, hogy az energetikai világpiac felfordulása ellenére fenntartják az ország energiabiztonságát, sőt felépítik a függetlenséget garantáló energiagazdaságot. A nyáron energetikai együttműködést hoztak létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal, valamint Katarral, mivel Brüsszel úgy döntött, hogy Oroszországot leválasztja Európáról. Szerinte bár nem értenek egyet a döntéssel, a kormány célja, hogy ennek a negatív döntésnek a hatásait csökkentse.

Elmondta, megállapodás született, hogy nem csak szállítunk, hanem vásárolunk is gázt Törökországból. Azerbajdzsánnal is nagy hatású szerződést kötöttünk. Hozzátette, mindeközben „az egész világ versenyt fut a katari földgázért”, a kelet és a türk világ súlya lassan és biztosan megkerülhetetlenné válik, de ennek a magyar kormány már régóta tudatában van.

A kormányfő azzal folytatta, hogy a kormány elvégezte a házi feladatot, és feltöltötte a gáztárolókat. A téli fogyasztás 60 százaléka már fel van töltve. Elmondta, nyáron átvizsálták az elektromos hálózatot is. Az elszámolási viták rendezése után be tudjuk fogadni a lakossági napenergiát is – tette hozzá. 

A cél az, hogy önállóvá tegyék az ország energiaellátását, és 4-5 évvel előrébb járnak a cél elérésében.  „Nincs semmi túlzás abban, hogy Magyarország a klmíabajnokok klubjához tartozik”– jelentette ki Orbán. A kijelentésést néhány ellenzéki politikus kacajjal fogadta.

Militarizálódó Európa

A miniszerelnök közölte ütőképes magyar honvédségre van szükség. Megkezdődött a termelés Zalaegerszegen, a világ legmodernebb csapatszállítóját gyártjuk. Szerinte a következő évtizedben Európa újra militarizálódik. Így harci drónok hazai gyártása is megkezdődik. Orbán Viktor kifejtette, hogy most fejeződött be a NATO innovációs hete Budapesten, ez azért is fontos, mert Magyarország alapítója az innovációs mechanizmusnak. A kormányfő elmondta: 4 ezren kötöttek szerződést a honvédséggel, gőzerővel folytatják a toborzást is.

Az ukrán gabonaexport

Az ukrajnai gabonaexport ügyéről Orbán azt mondta, az ukránok az elhangzottakkal szemben nem vitték Afrikában a gabonát, „hanem itt értékesítik a magyar gazdáknak, a magyar piacon”. A kormányfő szerint arról volt szó, hogy Afrika éhezik, ezért Brüsszel kérésére Magyarország szolidaritási folyosót nyitott az ukrán gabonának, de becsapták az országot, mert nem vitték tovább az ukrán gabonát, a hazait kiszorítva itt értékesítik a terményt. A kormány nem akarja, hogy a jó magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret. Ez indokolta a más közép-kelet-európai országokkal együtt elrendelt behozatali tilalmat, amely 23 mezőgazgasági termékre terjed ki.

Ukrajnával kapcsolatban beszélt a minisztelenök a munkácsi iskola esetéről, ahol a hírek szerint nem engedték, hogy elhangozzák a magyar himnusz. Orbán erről azt mondta, „évek óta sanyargatják” a magyar iskolákat, szerinte ukrán iskolákká akarják alakítani, ls ha nem megy, akkor be akarják zárni.

„Ukrajnát semmilyen kérdésben sem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja azokat a törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait”

– szögezte le Orbán Viktor.

 Letörjük az inflációt

Ezt követően a nyári gazdasági intézkedésekről beszélt. Kifejtette, hogy inflációs célja a jegybanknak szokott lenni, de az energiaárak és a szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt, hogy azzal a jegybank nem tud megbirkózni, ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem elleni feladatát, amihez saját eszközöket vetettek be. Az árfigyelő rendszer bevezetésére hívta fel a figyelmet, amely szerinte az infláció letörésének egyik eszköze. Azt mondta, a terv működik, szeptemberben 12 százalék körüli, év végéig tíz százalék alatti lesz az infláció.

„Ha az üzemanyagárakat a kereskedők nem tudják vagy nem akarják kordában tartani, akkor ismét be fogunk avatkozni”

– jelentette ki Orbán Viktor. Ezután arról beszélt, hogy  a jegybank egy másik problémáját is meg kellett oldaniuk. A jegybank komoly adósságot halmozott fel, ennek kifizetésére a költségvetés képes, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el más területekről. A kormány azt javasolja, hogy mentsék ki a jegybankot egy törvénymódosítással, amelyet be is nyújtanak.

Arra vonatkozó döntéseket is hoztak, hogy érdekeltté tegyék a magyarokat az állampapírba történő befektetésben, ez hasznos a megtakarítással rendelkezőknek és a költségvetésnek is. A magyar államadósság kétharmada magyarok, egyharmada külföldiek kezében van.

Nem lesz migránsgettó Magyarországon

A migrációra is kitért a miniszterelnök. 

Elmondta, a brüsszeli bürokraták és Magyarország közti vita a migráció kérdésében az ősz során folytatódni, sőt, mélyül és szélesedni fog. Szerinte a nyáron áterőltettek egy új migrációs paktumot, ami már szeptemberre megbukott. A Lampedusa szigetére érkező menekültek már inváziós hadsereg benyomását keltik a miniszterelnök szerint.

Kiemelte, a határvadászok elleni támadások mindennapossá váltak a déli határnál, 168 súlyos támadás történt az elmúlt hónapokban, továbbá 128 ezer betörési kísétlet volt.

„A migránsok erőszakossága egyre nő” – mondta Orbán. A migránsok átlépték a Rubicont szerinte, és ilyen körülmények között Magyarország nem teljesítheti Brüsszel követeléseit. Nem engedjük be a migránsokat az országba, nem hozunk létre migránsgettót Magyarországon, jelentette ki. Azokat akarják ránk erőltetni szerinte, akik fegyverrel támadják a határvadászokat a déli határnál. A kormány szerint nem migránsgettó kell, hanem határkerítés. Közölte, Magyarország készen áll, hogy nagyobb szerepet vállaljon a válságövezetekben, de nem hozunk létre migránsgettót.

Brüsszel a magyar emberekkel áll szemben

Orbán Viktor szerint a migránskérdésen túl egy másik csata is folyik Magyarországgal szemben. Brüsszel „követeléseket szegezett a mellünknek”. A kormány vezesse ki a rezsicsökkentést, a kamatsapkákat – sorolta. Ugyanakkor szerinte Brüsszelnek fel kell fognia, hogy ők nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel állnak szemben, miközben a brüsszeli bürokraták alig tudnak valamit Magyarországról, alig ismerik az itteni embereket.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, ma több mint félmillió magyar családot véd kamatstop. Mint mondta, a kamatstop kivezetése csak akkor lesz lehetséges szerinte, ha az infláció és vele együtt a kamatok szintje jelentősen csökken, és nem teszi tönkre a hiteleket fizető családokat. „A kamatstop kivezetésének nem jött el az ideje” – szögezte le.

A kormányfő kiemelte, mindig az ellenkezőjét kell csinálni, mint amit Brüsszel követel. A családokat védeni kell, a rezsivédelmet fenn kell tartani, a nyugdíjasoknak oda kell adni az emelést novemberben, a munkahelyeket meg kell védeni, az államadóságot csökkenteni kell, és az év végéig egyensúlyba kell hozni az árakat a fizetésekkel, hogy 2024-ben pedig a gazdaság és a bérek újra növekedésnek induljanak – mondta.

Azt sem fogadják el, hogy az „árspekuláns multikat” terhelő adókat, valamint az extraprofitadókat Brüsszel eltöröltesse velük. Ebből a pénzből fizetik a rezsivédelmi alapot. „Nem adhatunk szabad kezet a multinacionális cégeknek, hogy újra szabadon emeljék az árakat és az egekbe tornázzák a profitjukat” – jelentette ki.

Brüsszel inkább adja oda azt a pénzt, ami jár a magyaroknak, és máris fényesebben néz ki az államháztartás helyzete is. A kormányfő úgy véli Magyarország könnyedén teljesíteni tudja az idei költségvetési hiánycélt, ha Brüsszel nem gáncsolja őket, 3 milliárd euróval tartoznak nekik, miközben ők eleget tettek a befizetési kötelezettségüknek. Az összeg kisimítaná a költségvetés egyenlegét.

Orbán Viktor szerint Brüsszel azt is várja tőlük, hogy járuljanak hozzá az Európai Unió költségvetésének egyhangúságot igénylő módosításához. Azt kérik, hogy adjanak még több pénzt Ukrajnának, miközben Magyarország nem támogatja a háborút. Azt kérik, adjanak még több pénzt az RRF-programok növekvő kamatainak kifizetésére, miközben nekünk nem adnak pénzt ebből az alapból. Azt kérik, adjanak több pénzt, miközben politikai okokból azt is megtagadják Magyarországtól, ami járna. 

A kormányfő szerint Brüsszel azt várja el az országtól, hogy  „engedjük be a migránsokat, a szexuális propagandát az iskolákba, mondjanak le az önálló külpolitikáról, és azzal fenyegetnek, ha mindezt nem tesszük meg, akkor folyamatos lesz a nyomás, visszatartják a pénzeket, és a Soros-birodalmon keresztül pénzelik a magyar baloldalt.”

Mit válaszolhatunk Brüsszel követeléseire? – kérdezte Orbán. Szerinte azt, hogy

Magyarország nem tartozik jawohl (németül igenis – a szerk.) országok klubjába. 

Magyarország nem engedheti meg szerinte, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását. Nem fogadhatjuk el Brüsszel gazdasági követeléseit, mert nem akarunk visszamenni oda, ahova Magyarország ellenségei terelni kívánják az országot,

a Gyurcsány-korszakba

– mondta.

 

(Kiemelt képünk forrása: Orbán Viktor Facebook oldala)