Minden ötödik diák volt már szexuális abúzus áldozata

Az újpesti diákok mentális állapotáról készített reprezentatív felmérést a IV. kerületi önkormányzat. Sokkoló az eredmény. 

2023. július 30., 08:51

Szerző:

Döbbenetes eredménye lett az újpesti diákok mentális állapotával foglalkozó felmérésnek Budapesten. A válaszadó újpesti középiskolások 21 százaléka volt már szexuális abúzus áldozata, de gyakori a verbális vagy fizikai bántalmazás is. A reprezentatív felmérést azért tartotta fontosnak a kerület vezetése, mert a tanév első két hetében tízen kíséreltek meg öngyilkosságot, egy fiatal pedig meg is halt. A kerület terápiás szobákat hozott létre, ahol hetente háromszor szakemberek foglalkoznak majd a diákokkal – számolt be az RTL Híradója

A diákok 47 százalékát érte már verbális, 21 százalékukat pedig fizikai bántalmazás. 31 százalék tapasztalt saját bevallása szerint érzelmi, 23 százalék pedig fizikai elhanyagolást. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kitöltő úgy érzi, gyakran kell piszkos ruhában járnia, vagy nem jut elég ételhez. 110 diák, vagyis az első körben részt vevők több mint egynegyede szexuális bántalmazás áldozata volt. Az eredmény a kutatást végző önkormányzati ifjúsági referenst is megdöbbentette. Andula Zsuzsanna elmondta, 1007 főből mindössze 29 fő, vagyis nagyjából 2,9 százalék mondhatta el magáról, hogy nincsen semmilyen gyermekkori ártalmas élménye. A kutatást két részletben készítették el. Először 418, többségében 9-10. osztályos tanuló töltötte ki a 10 kérdéses kérdőívet. 

A szakember szerint mindez a koronavírus miatti karantén-időszakkal magyarázható. Szerinte ezáltal olyan hiányosságok alakultak ki, ami miatt nehezebben ismerik fel a gyerekek, hogyha veszélyhelyzet áll fent. Nagyon alacsony szinten lehet az önismeret, az emberismeret és az önértékelés azoknál a gyerekeknél, akikre a járványidőszak hosszú elzártsága így hatott. A második körben csaknem hatszáz 11-12. osztályos diák válaszolt a kérdésekre. Az összesített adatok szerint körükben a szexuális, verbális és fizikai bántalmazást átéltek aránya pár százalékkal csökkent. Magasabb lett azonban azoknak az aránya, akiknél van valamilyen függő a családban: a gyerekek 26 százaléka jelezte ezt, míg 35 százalékuknál pedig mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzd valaki a családban. Augusztus elsején indul az egyelőre három hónapig tartó pilot program, de az újpesti középiskolákból máris 75 diák jelentkezett hozzájuk. A program elindítása idáig kevesebb mint 10 millió forintba került.

Van segítség! Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Isabella Quintana via Pixabay)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.