Az átlagos Mi Hazánk-szavazó oltatlan, vidéken él, rossz anyagi helyzetben és hazaszerető

Az IDEA Intézet felmérte, hogy milyen egy átlagos Mi Hazánk szavazó.

2023. március 22., 11:31

Szerző:

Az IDEA több hónapon át tartó felméréséből kiderült, hogy a Mi Hazánk szavazó jellemzően 30-50 év körüli, vidéki és inkább alapfokú végzettségű. Választóik háromnegyede aktív kereső, kevés a nyugdíjas szimpatizáns. Viszont ennek ellenére a Mi Hazánk szavazóinak kétharmada azt vallotta, hogy vagy éppen kijön a fizetéséből, vagy hónapról hónapra komoly anyagi problémákkal küzdenek.

A már Mi Hazánk szavazók harmada 2018-ban a Jobbikra, ötöde pedig a Fidesz-KDNP-re szavazott. A Mi Hazánk jelenlegi támogatói bázisának csak a fele szavazott a tavaly áprilisi választáson a pártra, negyedük ekkor még a Fidesz-KDNP listáját támogatta, 7 százalékuk pedig az ellenzéki együttműködésre szavazott.

A legtöbb szavazónak fontos a haza és a hazaszeretet. A szimpatizánsok fele egyetért a Mi Hazánk által képviselt értékekkel és elvekkel, harmaduk pedig úgy gondolja, hogy a párt sajátos, magyar utat igyekszik követni.

A szavazóinak fele tudatosan nem oltatta be magát koronavírus ellen. Viszont 23 százalékuk három oltással is rendelkezik. A szimpatizánsok többsége egyetért abban, hogy vissza kéne vezetni a halálbüntetést. Picivel több mint felük gondolja, hogy több olyan súlyos bűncselekmény van, ami halálbüntetést érdemelne – foglalta össze a 24.hu.

(Kiemelt kép: Mi hazánk tüntetés 2021. március 15-én Budapesten. Fotó: Dimény András)