Üres lesz az Andrássy út - a Mi Hazánk csak ellopta, de nem használja

Kiderült, Novák Elődék szimplán kiszúrásból jelentettek be rendezvényt a Pride napjára az Andrássy útra, valójában nem tartanak ott semmit.

2022. július 22., 09:33

Szerző:

Jelen állás szerint semmiféle saját rendezvényt nem tart a szombati Pride-vonulás napján, az általuk a Budapest Pride melegfelvonulás szervezőit megelőzve lefoglalt Andrássy úton a Mi Hazánk. A párt képviselője és alelnöke a Népszava kérdésére ehelyett azt írta, „az Andrássy utat visszaadjuk a normális embereknek, családoknak”.

A Budapest Pride így ez évben nem is errefelé vonul, hanem a belvárosi Carl Lutz rakparttól a Szabadság térig. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet munkatársa az esettel kapcsolatban azt közölte, a gyülekezési törvény nem támaszt köztéri tüntetésekkel kapcsolatban „megvalósulási feltételt”, csupán a bejelentés időpontjában tudomásul veszi a rendőrség annak megtartását. Ez nem jelenti azt, hogy adott időpontban kötelező is tüntetést tartani adott közterületen.

Formálisan tehát a Mi Hazánk akciója sem jogsértő. Hegyi azonban felhívta a figyelmet, a gyülekezési jogot sem szabad visszaélés-szerűen arra használni, hogy mások vélemény-nyilvánítási szabadságát korlátozni próbáljuk.

(Kiemelt kép: Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke beszédet mond a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén. Fotó: MTI | Mohai Balázs)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.