Mészáros boszniai bizniszét vizsgálja az osztrák versenyhivatal

Ha az osztrák versenyhivatal is áldását adja, akkor már nincs több akadálya annak, hogy Mészáros Lőrinc a boszniai cementgyárat is megvegye. 

2023. november 16., 13:53

Szerző:

Mészáros Lőrinchez köthető Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság felvásárlásáról még a nyáron. Az osztrák versenyhivatal vizsgálja a fúziót, amelynek keretében Mészáros Lőrinc cége venné meg osztrák befektetőktől a boszniai cementgyárat – írja az 24.hu.  

Az üzlet lezárása a végéhez közeledik, így ha minden jól megy, Mészáros Lőrinc hamarosan tényleges tulajdonos lehet a Lukavac Cementben. A bosnyák cementgyártó az építőiparhoz szorosan kötődik, és a régióban kiváló piaci pozíciót ért el. Összesen 50 százalékos részesedése van a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók – írja az Mfor. A kormány legújabban áfacsökkentéssel kedvezne Mészáros érdekeltségének.

(Kiemelt képünkön: Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a Talentis Agro csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. fejlesztésének átadóján Jánossomorján 2023. november 15-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba.)