Emberkínzás a tranzitzónákban: több ezer eurós kártérítést kell fizetnie a magyar államnak

Három esetben marasztalta el és ítélte pénzbüntetésre az Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot.

2023. október 6., 12:43

Szerző:

Három és fél éve nem léteznek már tranzitzónák, ám ez a kegyetlen fogvatartási jogintézmény nem tűnt el nyomtalanul, és a strasbourgi bíróságon kísért. Tegnap három olyan ítélet is született az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a panaszosok menedékkérők voltak – írja a Magyar Helsinki Bizottság. 

A tranzitzónákat csak akkor zárta be a kormány, és az ott – akár egy éven is túl – fogva tartott menedékkérőket, családokat és gyerekeket azután engedték szabadon, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 májusában kimondta a tranzitzónás fogvatartás jogellenességét. Előtte öt éven át gyakorlatilag csak a tranzitzónában lehetett menedékjogot kérni Magyarországon. Ide nagyon nehéz volt bekerülni, de még nehezebb volt kijutni.

A Szíriából elüldözött O.Q., éppen csak nagykorú kurd fiatalember nyolc és fél hónapot húzott le a tompai tranzitzónában. Ha a menekültügyi hatóságon múlt volna, hosszabb is lett volna a fogvatartása, de a Magyar Helsinki Bizottságnak sikerült meggyőzni a hazai bíróságot, hogy 2019 tavaszán szabadítsák a teljesen összeomlott fiút. A 18 éves menekültet éheztették is – áll a közleményben. Hat napon át nem ehetett, aztán a Magyar Helsinki Bizottság közbenjárására a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat, hogy adjanak neki enni.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: O. Q.-val szemben a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát. Valamint jogellenesen tartotta fogva, jogorvoslat lehetősége nélkül. 4500 euró igazságos elégtételt kell fizetnie a magyar államnak. 

A háború sújtotta Afganisztánból egy apa, felesége, valamint három, 10 éves, 8 éves és 4 hónapos gyerekeik 2018. február 20-án léphettek be a röszkei tranzitzónába. A 100 napos rabság különösen megviselte az egyik, súlyos pszichés betegséggel küszködő szülőt és a középső gyereket.

Most az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a menedékkérő gyerekekkel szemben

a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát. Valamint a család összes tagját jogellenesen tartották fogva, jogorvoslat lehetősége nélkül.

Az Afganisztánból menekült család részére összesen 11 000 euró elégtételt kell fizetni.

P. S., az anya és 4 éves kisfia, A. M. 2017-ben négy hónapon át raboskodott a tompai tranzitzónában. Az asszony erőszakos férje elől menekült el Irakból, és maga a hosszú vándorút is erősen traumatizálta. A gyereke is betegséggel küszködött, mégsem kaptak értékelhető orvosi segítséget, kezelést a tranzitzónában, és ki sem szállították őket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a fentivel megegyező ítélet miatt kimondta, hogy az iraki anyának és fiának 6000 euró elégtétel jár Magyarországtól.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bernd von Jutrczenka / DPA / AFP)