Megvenni akarják a Városházát, nem eladni

Az Index cikkei szerint értékesíteni kívánja a főváros a Városházának helyet adó Invalidusok palotáját. A főpolgármester cáfolta a lap állításait. A 168 értesülései szerint olyan vételi érdeklődés állhat a cikk hátterében, amely nem találkozott valós eladási szándékkal.

2021. november 5., 11:02

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk, az Index értesülése szerint eladná a városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére a főváros vezetése. A cikkre Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált, hogy „Az Indexet sajnálatos módon elérte a fake news korszelleme” és, hogy „Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat”. A főpolgármester hozzátette, hogy a cikk úgy jelent meg háromnegyed nyolckor az Indexen, hogy nem sokkal előtte, fél nyolc körül keresték meg e-mailben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályát, azaz időt sem hagytak arra, hogy reagálni tudjanak a vádakra.

Az Index a főpolgármester cáfolata után sem vette le vezető helyről a főszerkesztő által jegyzett cikket, sőt, újabb cikkel jelentkezett, amelynek címe szerint „szerződés bizonyítja, hogy eladnák a Városházát”. Az újabb cikk be is mutat egy félig kitakart szerződésrészletet, amely a cikk szerint azt bizonyítja, hogy „már meg is bíztak egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt keressen Budapest város Önkormányzata valószínűleg egyik legértékesebb ingatlanára.”

A bemutatott szerződésrészleten azonban nem a főváros, hanem egy ingatlanos cég szerepel megbízóként, azaz semmilyen módon nem bizonyítja, hogy a főváros vezetésének bármiféle köze lenne a megbízáshoz.

A 168 városházi információi szerint vételi érdeklődés volt a Városháza épülete iránt – sőt, ilyenek folyamatosan vannak –, ez azonban nem találkozott eladási szándékkal. Azzal kapcsolatban viszont, hogy az Index által bemutatott szerződésrészlet ezzel áll-e kapcsolatban, forrásunk nem rendelkezett információval. „Mindig vannak olyan zavarosban halászó emberek, akik rohangálnak azzal, hogy ők mindent el tudnak intézni, komoly ingatlanbefeketetők azonban nem így dolgoznak” – magyarázta forrásunk.

A 168 megkereste a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóosztályát is, hogy meg tudják-e erősíteni a vételi érdeklődést, illetve hogy ismerik-e egyáltalán az Index által bemutatott szerződésen szereplő cégeket, esetleg tőlük érkezett-e érdeklődés az épület megvásárlására. Kérdéseinket az Index mai cikkének megjelenése után küldtük el, saját cikkünket frissítjük, amint választ kapunk a hivataltól.

Cikkünk megjelenésével nagyjából egy időben reagált Karácsony Gergely az Index mai cikkére. Ebben a főpolgármester úgy fogalmaz, hogy az Index folytatja a fake news terjesztését. Mint írja, a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanközvetítőt, az ingatlanokat a 100 százalékban fővárosi tulajdonú vagyonkezelője útján értékesíti. „Szánalmas dolog, hogy az Index főszerkesztője minden ténybeli alap nélkül a Fővárosi Önkormányzatnak tudja be egy kényszertörlés alatt álló cég papírfecnijét” – írja Karácsony. „Megismétlem: sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott. Minden más hazugság. Azért pedig feljelentést teszek, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát” – tette hozzá a főpolgármester. 

 

(Kiemelt kép: A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán. Fotó:Veres Viktor, Pesti Hírlap archív)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.