Megsértették az emberi méltósághoz való jogot a rendőrök, amikor a rabszolgatörvény-ellenes tüntetésen könnygázt fújtak ki

2019. augusztus 27., 19:40

Szerző:

Szabálytalanul jártak el a rendőrök, amikor tavaly december 12-én, a "rabszolgatörvény" elfogadása utáni tüntetésen figyelmeztetés nélkül fújták le könnygázzal a tömeget a budapesti Kossuth téren – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében a hvg.hu szerint. A közlemény a Független Rendészeti Panasztestület megállapítását idézte

A szervezethez a TASZ egyik ügyfele fordult, aki békésen demonstrált a megmozduláson, ám amikor a tömeg egy része erőszakossá vált, ő is kapott a maró hatású permetből.

A panasztestület szerint a rendőrségnek jól hallhatóan figyelmeztetnie kellett volna a tüntetőket arra, hogy kényszerítő eszközt fog használni, de ez elmaradt – az általuk megtekintett felvételek egyikén sem hallható.

A rendőrség arra hivatkozott, hogy a tüntetés helyszínére nem tudtak volna behajtani a hangosbeszélőkkel felszerelt járművel, ezért nem volt hangszórós figyelmeztetés. A panasztestület viszont kimondta, hogy nagy létszámú, kifejezetten zajos tüntetésen sem lehet technikai nehézségekre hivatkozni.

Mindezek miatt a testület véleménye szerint súlyosan sérült a panaszos emberi méltósághoz fűződő joga.

A TASZ emlékeztetett, az év végi tüntetéshullám idején többször felhívták a figyelmet arra, hogy jogellenes, ha a rendőrség nem figyelmezteti a tüntetőket a kényszerítő eszközök használatára. Ebben az esetben ugyanis sem a jogsértést elkövető, sem a békés demonstrálók nem kapnak esélyt arra, hogy elhagyják a helyszínt.

"A kényszerítő eszközök használatát megelőző figyelmeztetés megkövetelése semmiképpen sem céltalan jogászkodás. Mivel a rendőrség a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint is veszélyes eszközökkel dolgozik, mindenképpen elvárható, hogy a tüntetéseken résztvevők még azelőtt el tudják hagyni a demonstráció területét, ha akarják, hogy könnygázt kapnának az arcukba. Különösen igaz ez azokra, akik békés tüntetőként, egyszerű érdeklődőként vagy akár a sajtó munkatársaként vannak jelen, de ez a védelem mindenkit megillet" – írták a jogvédők.