Megoldódott a csepeli munkásszálló ügye

Csepel polgármestere és Jellinek Dániel, a csepeli munkásszállót üzemeltető Indotek Group tulajdonosa megegyeztek, hogy vállalják a téli fűtési költségeket, és megkezdik az épület felújítását és energiahatékonnyá tételét. 

2022. szeptember 28., 12:43

Szerző:

Lapunk szeptember 22-én adott hírt róla, hogy a Csepel Művek területén lévő, 300 férőhelyes csepeli munkásszálló 200 lakóját hétfőn értesítették, hogy a drasztikusan emelkedő rezsiköltségek miatt a szállás bizonytalan időre bezár. A munkásszállás lakói egy az üzenőfalra kiragasztott üzenetből tudták meg, hogy október 15-én el kell költözniük. Akkor azzal zártuk cikkünket, hogy a szálló fenntartója, az Indotek Group felajánlotta az együttműködését, az önkormányzat szociális szolgálata pedig már felvette a kapcsolatot az ott élőkkel.

Karácsony Gergely felvette a kesztyűt – messziről

Ezután Karácsony Gergely szeptember 23-án kemény hangú nyílt levelet írt Jellinek Dánielnek, az Indotek Group tulajdonosának, melynek szövegét a Facebook-oldalán is közzétette. A levélben felszólította Jellineket, hogy biztosítsa, hogy a tulajdonában lévő csepeli munkásszállón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára az a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek. Budapest polgármestere hozzátette: „Biztosíthatom arról, ha nem intézkedik tulajdonosként a munkásszálló bezárásának visszavonásáról, akkor gondoskodom róla, hogy minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése kísérje önt. Áldozza be egynapi profitját, cserébe nyugodtan alhat.”

Az Indotek Group együttműködést ajánlott fel

Erre válaszul az Indtek Group is nyílt levelet tett közzé, melyben a Fővárossal közös támogatási program elindítására tettek javaslatot. „A társaság egyrészt saját társadalmi felelősségvállalási programjának terhére lakhatási céltámogatási alapot nyit a szálló lakói számára, és arra kéri a Fővárost, hogy ebben vegyen részt saját teherviselési képessége arányában. Emellett felajánlja a szálló üzemeltetését a Főváros számára a téli hónapokra, és erre a célra is örömmel irányít át támogatást társadalmi felelősségvállalási programjából.”

Karácsony Gergely szeptember 27-én posztolt újra a témában a Facebook-oldalán; éles hangon bírálta Jellinek Dánielt, amiért egy napi profitját nem képes beáldozni 200 ember lakhatásáért. Hozzátette: „Az érintett 150 felnőtt és 50 gyerek érdekében persze kész vagyok találkozni Jellinek úrral. Legyen a megismerkedésünk helyszíne a csepeli munkásszálló. Menjünk együtt oda, hívjuk meg a lakókat is, hiszen az ő sorsukról, az ő életükről van szó.”

Borbély és Jellinek megegyeztek, Karácsony nem ment el a megbeszélésre

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a csepel.info-n, szeptember 28-án szerdán megjelent bejegyzésében azt írta: „Csepel önkormányzata sikeres tárgyalást folytatott a szállót működtető Indotek Group vezetőjével, Jellinek Dániellel, akivel nemcsak arról állapodtunk meg, hogy vállalják a téli üzemelés többletköltségét és továbbra is működtetik a megemelt árak mellett az épületet, hanem további fejlesztéseket is végrehajtanak” – írta Borbély Lénárd, A megállapodás értelmében a bérlők maradhatnak, sőt, a közeljövőben megkezdik a szálló felújítását és energiahatékonnyá tételét. Csepel polgármestere hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat eddig nem vette fel a kapcsolatot a tulajdonossal, és a csepeli munkásszállót érintő megbeszélésen sem vett részt.

Karácsony Gergely szerda délelőtt ismét Facebook posztban reagált. Arról nem írt, hogy miért nem ment el a megbeszélésre, csak annyit mondott, hogy oka és értelme volt annak, hogy olyan kemény hangnemben szólította meg az ország egyik leggazdagabb emberét. „Az se baj, ha erről Csepel fideszes polgármesterével tárgyal, hiszen minden polgármesternek dolga most a legkiszolgáltatottabb emberek védelme. A megélhetési válságban, a növekvő szociális krízishelyzetben segíteni kötelesség, a „piaci alapú” gondolkodást igenis felülírja az emberség parancsa” – zárta bejegyzését Budapest főpolgármestere.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. március 19. Munkás-paraszt barátság (Csepeli dombormű), Kucs Béla 1955-ben készült domborműve a jelenleg munkásszállóként és bérelhető irodaházként működő volt Egyedi Gépgyár épületén a Központi úton, az egykori Csepel Művekben. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)