Veszélyben Budapest szociális ellátórendszere

Bezárják a Csepel Művek területén lévő munkásszállót a drasztikusan emelkedő rezsiköltségek miatt. A 300 lakónak nincs hova mennie, és nem ez lesz az egyetlen szálló, amivel ez megtörténget.

2022. szeptember 22., 10:56

Szerző:

A Csepel Művek területén lévő, 300 férőhelyes munkásszállás lakóit hétfőn értesítették, hogy a drasztikusan emelkedő rezsiköltségek miatt a szállás bizonytalan időre bezár. A munkásszállás lakói egy az üzenőfalra kiragasztott üzenetből tudták meg, hogy október 15-én el kell költözniük – adta hírül az RTL.

A lakók nem tudnák megfizetni a drasztikusan emelkedő rezsiköltségeket

A tulajdonos Indotek Group, ami az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozik, megkeresésünkre azt mondta, hogy a helyi szolgáltató felmondta a zászlós szálló hőszolgáltatási szerződését, és a megemelkedett rezsiköltségek olyan plusz terhet róna a lakókra, amit vélhetően nem fognak tudni kifizetni. A cég ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a döntésről időben értesítette a lakókat, hogy legyen idejük más helyet találni. 

Az RTL által megkérdezett a sokkot kapott lakók azonban arról számoltak be, hogy nincs hova menniük, mindenhol telt ház van. A szállóban például egy háromgyermekes család havi lakbére több, mint 100 ezer forint, de azon felül arra már nincs pénzük, hogy egy albérlet kaucióját kifizessék. A szállásban élők közül sokan hétről hétre élnek.

Kiss Ambrus főpolgármester helyettes szerint egyre több ilyen magánkézben lévő munkásszálló kerülhet veszélybe az energiaárak emelkedése miatt, és mivel a lakóknak nincs hova menniük, ez hamar olyan nyomást helyezhet Budapest szociális ellátórendszerére, ami alatt az összeomolhat.

Zakar Gergely, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek igazgatója arra számít, hogy a téli időszakban sok ilyen, munkásszállóból menekült család keres majd náluk menedéket, és ez a megnövekedett forgalom komoly kockázatot fog jelenteni az ellátás biztonságára nézve. Arra is számítunk, hogy a nappali ellátásban megjelennek majd olyan, nem hajléktalan emberek is, akik nem tudják fűteni az otthonaikat a megnövekedett költségeik miatt. A BMSZKI-nak van olyan intézménye, ami családoknak biztosít átmeneti otthonokat, de az bizonyosan teljesen tele van. 

Az RTL megkeresésére a csepeli önkormányzat azt válaszolta, hogy nem rendelkeznek az ilyen helyzetre üres lakásokkal. A szálló fenntartója azonban felajánlotta az együttműködését, az önkormányzat szociális szolgálata pedig már felvette a kapcsolatot az ott élőkkel.

(Kiemelt képünk: BKV munkásszálló, MTI)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.