Megöltek egy embert Indiában, mert azt hitték, marhahúst rejteget

Indiában három embert letartóztatott a rendőrség Bihar állam keleti részén, mert közük lehet egy muzulmán férfi halálához, akit azért támadtak meg, mert állítólag marhahús volt nála, jelentette be egy rendőrségi tisztségviselő szombaton.

2023. március 11., 09:05

Szerző:

Ramcsandra Tivari, a raszulpuri rendőrkapitányság vezetője telefonon elmondta, hogy az esetet követően a rendőrség három embert tartóztatott le.
Az áldozat, az 56 éves Naszím Kuresi, a hét elején hunyt el, miután megtámadta egy több mint 20 fős tömeg, amely azt gyanította, hogy marhahúst rejteget, amelynek kereskedelmét és fogyasztását a szubkontinens egyes részein tiltják a helyi hatóságok.

A rendőrség közbeavatkozott ugyan, de Kuresi még a kórházba szállítás közben meghalt. A hinduizmus tanításai szerint a tehenek szent állatok, és Indiában gyakoriak a fizikai támadások mindazokkal szemben, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a húsáért vagy a bőréért levágtak egy marhát, különösen a muzulmán kisebbségből származó személyekkel vagy az ősi indiai kasztrendszer alacsonyabb szintjein állókkal szemben.


Keményvonalas hindu csoportok már régóta követeleik a szarvasmarhavágás teljes tilalmát Indiában. A teheneket védő egyes önjelölt hindu igazságosztó csoportok maguk igyekeznek betartatni a törvényt, amióta Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista kormánya 2014-ben hivatalba lépett.

Bihar államban jelenleg egy regionális párt van kormányon, és Modi szövetségi kormánypártja, a Bharatija Dzsanata Párt ellenzékben politizál.

(Kiemelt képünk: Teheneket etet egy indiai nő egy bhopali marhamenhelyen, MTI/EPA/Szandzsív Gupta)

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.