Megkezdődött a kirúgott karinthys tanárok pere

A pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt indítottak pert a tankerület ellen.

2023. március 28., 12:28

Szerző:

A Fővárosi Törvényszéken kedden kilenckor kezdődött a tárgyalása annak a hat tanárnak, akiket a Külső-Pesti Tankerületi Központ tavaly november 30-án bocsátott el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a polgári engedetlenségben való részvételük miatt.

Az előkészítő tárgyaláson részt vett mind a hat tanár, a Külső-Pesti Tankerületi központot mindössze az intézmény ügyvédje képviselte,

A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt indítottak pert a tankerület ellen, hivatkozva a véleménynyilvánítás szabadságára. Elbocsátásukat aránytalannak és eltúlzottnak tartják,  aminek semmi más célja nem lehetett, mint a megfélemlítés – állítják.

Bírói indítványra a pedagógusok jogi képviselője elmondta: a peren kívüli egyezséget akkor tartják elképzelhetőnek, ha visszaveszik őket az intézménybe és fejenként egymillió forint sérelemdíjat kapnak. Egyúttal elvárják a tankerület nyilvános bocsánatérését.  

A Telex tudósítása szerint az ellenérdekelt fél jogi képviselője jelezte: nincs felhatalmazása dönteni az elhangzott ajánlatról, de továbbítja a felvetést megbízója felé.

Így viszont a pedagógusokat képviselő ügyvéd közölte: a tárgyalás szüneteltetésének akkor látják értelmét, ha érdemben tudnak egyeztetni az ajánlatukról, így viszont kérik a tárgyalás lefolytatását, az eredeti keresetet megváltoztatva a kirúgott pedagógusok közül senki sem kéri a pozíciójukba való visszahelyezését.

A felpereseket képviselő Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje szerint amennyiben megnyerik a pert, az elbocsátott tanárok a sérelemdíjon felül és az elmaradt munkabérüket is megkaphatják.

A következő tárgyalást csütörtökön tartják meg.

(Kiemelt kép: Berta Beáta, a Karinthy Gimnázium tanára a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)