Anyagi segítség és díszpolgári cím a kirúgott karinthys tanároknak

Ugyanaznap terjesztették fel a Karinthy Gimnázium tantestületét a XVIII. kerület díszpolgári címére, amikor az iskola több tanárát is kirúgta a tankerület. Az önkormányzat azonnali pénzügyi segítséget tervez adni a karinthys tanároknak.

2022. december 1., 06:57

Szerző:

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, rendkívüli felmentéssel rúgtak ki nyolc olyan tanárt, aki polgári engedetlenséggel állt ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben – közölte szerdán a Belügyminisztérium. További 24 tiltakozó tanárt pedig kirúgással fenyegetett meg a Belügyminisztérium. A tanárok közül hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak. A Hvg információi szerint éppen a Karinthy tantestülete volt az, amelyet a múlt pénteken díszpolgári címre terjesztett fel az iskolának helyt adó kerület, Pestszentlőrinc önkormányzata.

A rendkívüli felmentés után díszpolgári cím és anyagi segítség is jut a tanároknak

„Folyamatosan látjuk azt, hogy az ország legkiválóbb iskolái között van a Karinthy Frigyes Gimnázium, ami nem lehetne így kiváló pedagógusok, még kiválóbb tanárok és végzősök nélkül. Önkormányzatunk éppen ezért úgy döntött, hogy fel fogja terjeszteni a Karinthy Frigyes Gimnázium tanári karát a »Díszpolgári címre«, amelyet jövőre átadunk. Remélem, ezzel is ki tudjuk mutatni tiszteletünket az iskola iránt" – ezt még a múlt héten pénteken mondta Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere.

A polgármester a hvg.hu kérésére megerősítette, hogy a felterjesztésről a szerdai közgyűlésen fognak szavazni. Hozzátette, hogy a díszpolgárság mellett lesz egy rendkívüli napirendi pont is. Az önkormányzat 10 millió forintot különített el korábban arra az esetre, ha kerületi pedagógusokat retorzió érné tiltakozásuk miatt. Ebből 1-1 millió forinttal támogatják a hat kirúgott tanárt, a többieket pedig az engedetlenség miatt kifizetetlen óráikért kárpótolják.

A BM közleménye szerint tankerületi igazgatók három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának a közalkalmazotti jogviszonyát szüntették meg rendkívüli felmentéssel, december elsejei hatállyal. A minisztériumi közleménye szerint olyan tanárokról van szó, akiket korábban már figyelmeztettek, hogy kirúghatják őket, ha bármilyen okból megtagadják a munkavégzést.

A hvg.hu információi szerint a kirúgott tanárok közül hatan a Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak. Ők azok, akik az első figyelmeztetés után a tankerület elé vonultak diákjaikkal együtt, hogy személyesen a tankerületi igazgatótól vegyék át az erről szóló levelüket. 

A Belügyminisztárium azt is közölte, hogy további 24 pedagógus kap tájékoztatást az intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása a Belügyminisztérium szerint.

A kormány a kirúgások kapcsán is állítja, hogy „a diákok érdekeit helyezi mindenek elé.” Szerintük az oktatás javításáért közdő, polgári engedetlenséghez folyamodó pedagógusok a diákok tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását korlátozzák. A Belügyminisztérium egyúttal folytatja a tiltakozó tanárok fenyegetését, azt írják: álláspontjuk megingathatatlan, következetesen jártak és járnak el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Petik Katalin)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.