Lemondásra szólították fel Orbán Viktort, Pintér Sándort és Maruzsa Zoltánt a tüntető tanárok

Újabb tanárokat rúgtak ki, mert csatlakoztak a polgári engedetlenséghez. A nyolc kirúgott budapesti tanár melletti szolidaritási tüntetés a Belügyminisztárium előtt elkezdődött. Cikkünk folyamatosan frissül! 

2022. november 30., 18:56

Szerző:

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, újabb nyolc tanár kapta meg a felmondását a tankerületektől. A felmondás oka a polgári engedetlenségben való részvétel volt. Az elbocsátott tanárok mellett ismét kiáll a Tanítanék! Mozgalom: szolidaritási tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium elé. A demonstráció szervezői hangsúlyozzák, szolidaritást vállalnak az elbocsátott tanárokkal, akik szerintük „az oktatás jövőjéért küzdenek”, ezért várnak mindenkit a helyszínre.

A diákok bejelentették, hogy már szerda estétől határozatlan idejű virrasztásba kezdenek a Belügyminisztérium épülete előtt. 

Az Egységes Diákfront egyik aktivistája bejelentette, hogy december 8-án országos ülősztrájkot tartanak. Másnap, december 9-én az MTVA épülete elé vonulnak, hogy bemondassák milyen a közoktatás helyzete Magyarországon. Az esemény végén a tüntetők elénekelték a Himnuszt. 

Az Eötvös József Gimnázium egyik diákja azt mondta: végtelenül sunyi lépés volt, hogy a közlemény megjelenésekor nem közölték az érintett iskolákat. Szerinte az a legfelháborítóbb, hogy az egészet úgy állítják be, mintha ez a diákok érdeke lenne. Felháborítónak tartja, hogy az EU-s pénzektől teszik függővé a tanárok béremelését. A diák szerint a tanárok kirúgásával az volt a cél, hogy eltereljék a figyelmet az EU-s források részleges felfüggesztéséről. Elmondta, hogy a hatalom tudja, hogy náluk van az erő, és nem szabad hagyni, hogy elbizonytalanítsák őket. „A diákság megingatatlan, itt vagyunk, itt leszünk és nem hagyjuk” – zárta beszédét. 

Berta Bea, a Karinthy Frigyes Gimnázium egy másik pedagógusa is felszólalt a kirúgott kollégái mellett. „Én ma nem engedetlen vagyok, hanem mérges” – mondta. Ezután egy gyertyát mutatott, amit a Kölcsey Gimnázium tanárainak kirúgása után vásárolt. „Akkor ezt a gyertyát eloltottuk, most jelezze ez a gyertya azt, hogy a Karinthy gimnázium tanárainak egy része határozatlan idejű engedetlenségbe kezd” – mondta. A Tanárok a tanárokért mozgalom nevében pedig bejelentette, hogy a mozgalomhoz csatlakozó több száz tanár is engedetlenségbe kezd.

Karinthy Gimnázium egyik kirúgott tanára, Rábai János azt mondta, nem fogják őket elhallgattatni. Egy szalagot mutatott, amit múlt héten tűztek föl az osztályára, és most azt mondták neki: nem fejezheti be velük a tanévet. „Hát befogom” – válaszolta. Majd hozzátette: látta, hogy a hatalom fájdalmat okozott a diákjainak, ezt pedig nem fogja hagyni. Szerinte se a tüntetéseknek, se a megfélemlítéseknek nem lesz vége, így ki kell tartani.

A tüntetés miatt lezárták a József Attila utcát az Október 6. utca és a Széchenyi István tér között a Lánchíd irányába. A 105-ös és a 178-as busz terelve közlekedik, nem érinti a Széchenyi István téri megállót – írja az MTI.

„Csend nem rend” és „Elegünk van” skandálják a Belügyminisztérium előtt tüntetők, miközben a telefonjuk vakujával világítanak. Majd egy felszólaló arra kérte az összegyűltek, hogy mutassák meg az egész országban: a csend nem rend.

Egyre duzzad a tömeg, már több százan tüntetnek. Törley Katalin beszéde után a Karinthy Gimnázium diákja, Németh Enikő beszélt. ELmondta, hogy az informatika órán tudta meg, hogy a tanárai többé nem a tanárai. Zokogás tört rá, ahogyan a mellette a folyosón elhaladó tanárra is. 

Törley Katalin, a Kölcsey Gimnézium két hónapja elbocsátott tanára mondott beszédet, amelyben lemondásra szólította fel Orbán Viktort, Pintér Sándort és Mauzsa Zoltánt. Ezt követően felolvasta a belügyminisztériumi közleményt a tanárok kirúgásának okáról, amit a tömeg hangosan kifütyült. Azt mondta, ezt a közleményt korábban adták ki, mint hogy a tanárok megtudták a kirúgásukat. Sorra vette, hogy kiket rúgtak ki: van köztük végzős osztályfőnök, pályakezdő tanár. A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint nem véletlen, hogy most történtek kirúgások: Törley szerint jelenleg az országban nincs benzin, nem jön pénz az EU-tól, de a kormány most kezd el bosszút állni a tanárokon. A kirúgott tanár végül Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel. A szülőktől azt kérte, védjék meg a tanárokat, a diákoktól pedig, hogy szervezkedjenek. Arra szólította fel a tanárokat, hogy minél többen csatlakozzanak a csütörtöktől kezdődő határozatlan idejű sztrájkhoz. 

Szombaton a Tanítanék Mozgalom szombaton délután öt órára hirdetett tüntetést a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé. „Pintér Sándor belügyminiszter ámokfutását nem tűrhetjük tovább, a nevéhez köthető november végi elbocsátások kizárólag a kegyetlen megtorlásról szólnak. Pintér mellett azonban ideje felelősségre vonnunk a tankerületi vezetőket is, akik mindeddig tétlenül nézték mindezt” – olvasható a Tanítanék közleményében.

Csütörtöktől határozatlan idejű sztrájk és polgári engedetlenség veszi kezdetét

A Belügyminiszter épülete előtti járdát a rendőrök lezárták, a demonstrálók csak az úttesten lehetnek, ahol a forgalom leállt. „Ne nézzetek hülyének!" – skandálja a tömeg, amelyben sok a diák is. A tüntetők megszólították Pintér Sándort is: „Pintér, gyere le!” – kiabálják.

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok, tanárok és szülők tüntetnek Budapest belvárosában a tanártüntetésen 2022. október 05-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

16:59

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

16:04

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.