Újabb nyolc tanárt küldött el Pintér Sándor minisztériuma

Három fővárosi gimnázium nyolc tanára polgári engedetlenkedett, ezért mennie kell, írja a Belügyminisztérium szerdán kiadott közleménye.

2022. november 30., 13:42

Szerző:

2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium szerdán délután az MTI-vel. Hozzátették, a három gimnázium tanárainak azért kell mennie, mert „ közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábban a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalomban október és november folyamán részt vevő pedagógusoknak most emiatt kell majd távozniuk állásukból.

A minisztérium a döntés bejelentésében hangsúlyozta, „ a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás.”

Az is hozzátették, a tanároknak lényegi béremelést és elviselhető munkakörülményeket követelő polgári engedetlenségi mozgalommal kapcsolatban a fenntartó Belügyminisztérium „álláspontja megingathatatlan”. Azt nem közölték, mely iskolák pedagógusairól döntöttek most.

(Kiemelt kép: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.