Mégis vehetnek külföldiek az állami földekből – áll a bál

Lázár János korábbi kijelentésével ellentétben mégis vásárolhatnak külföldi állampolgárok a magyar földekből, miután a kormány módosította a vonatkozó rendeletet.

2015. november 13., 15:55

A kormány korábban 3 feltételt szabott, eszerint a földből csak azok vásárolhatnak, akik:

  • magyar állampolgárok,
  • földműveléssel foglalkoznak,
  • a megpályázott földterület 20 km-es körzetében élnek.

A kormány most kihúzta az első feltételt. Lázár korábban azt mondta, hogy erre a lépésre az Európai Bizottság kényszerítette rá a magyar kormányt, miután az MSZP és a Jobbik megtámadta a kormány terveit Brüsszelben.

A lépés Lázár szerint nem nyitja meg a külföldiek tömeges földvásárlásának lehetőségét, a Magyarországon regisztrált 105 ezer földműves közül ugyanis mindössze 222 fő nem magyar állampolgár. Lázár szerint a szóban forgó 222 személy között is többségben vannak a magyar nevűek.

Az MSZP feljelenti Lázárékat, ha nem bizonyítják, hogy feljelentették őket

Lázár pénteken viszont már egyenesen arról beszélt, hogy a szocialisták „feljelentették” a magyar kormányt Brüsszelben, és ezzel „elérték”, hogy a külföldiek előtt is meg kelljen nyitni a földárveréseket.

Az MSZP erre reagálva közölte, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő „hazudott, amikor azt állította, hogy az MSZP Brüsszelhez fordult az állami földek értékesítését szabályozó kormányrendelettel kapcsolatban”.

A szocialisták követelik, hogy Lázár János és Kovács Zoltán bizonyítékokkal igazolja állítását, és ezeket még pénteken hozza nyilvánosságra, különben büntetőeljárást kezdeményeznek velük szemben.

A szocialista Gőgös Zoltán a földpályázatokkal kapcsolatban

az RTL Klubnak azt mondta, a magyar termőföld akkor nem kerül külföldi kézbe, ha azt a magyar állam nem adja el, magánál tartja, és aktív szakpolitikai eszközként használja.

Az állami földek árverezése jövő hétfőn kezdődik.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.