Megint jön a fagy

Ismét fagyoktól kell féltenünk virágzó gyümölcsfáinkat, és ráadásul pont a meleget hozó Sándor, József, Benedek napjaira fog esni a fagyveszélyes időszak.

2024. március 16., 15:55

Szerző:

Fagyot hozó hideg légtömeg szakad ránk vasárnap – írja az Időkép. Ma még a nyugat felől közelítő hidegfront előoldalán csücsülünk, és viszonylag enyhe idővel telik a szombat. Este azonban befut a hidegfront és feltámad az északnyugati szél, ezzel pedig megkezdődik a hideg levegő beáramlása, ami észak felől zúdul le a front mögött a Kárpát-medence térségébe.

Szombat éjjel még nem kell fagyoktól tartani

Vasárnap hajnalban azonban az ország északkeleti harmadában többfelé fordulhatnak elő gyenge fagyok. Jellemzően -3, 0 fok közötti értékek várhatóak, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet.  A felhőzetnek kulcsszerepe lesz abban, hogy mekkora területen lehetnek fagyok és milyen erősek lesznek azok. A jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy hétfőn és kedden a Dunántúlon védheti meg kiterjedtebb felhőzet virágzói gyümölcsfáinkat a fagyoktól. Gyenge fagyok azonban az ezt követő napokban is lehetnek.

Északnyugat felől csökken a felhőzet, de keleten vasárnap délelőttig marad a felhős idő. Eső, zápor egyaránt várható, a Dunántúlon szombaton délután, este néhol zivatar is kialakulhat. Szombat éjjel a csapadék súlypontja dél és kelet felé helyeződik, északkeleten és a keleti határszélen vasárnap még délelőtt is eshet. Másutt már éjszaka kiderül az ég, jellemzően északkeleten és a délnyugati határszélen ködfoltok képződnek, vasárnap pedig napos időre van kilátás, amit legfeljebb vékony felhőzet zavar. A Dunántúlon estefelé megvastagszik a felhőtakaró, amiből néhol gyenge eső is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél hajnaltól több helyen megerősödik, vasárnap este mindenhol mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 17 fok között valószínű.

Vasárnap az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A mediterrán térségtől a Balkán-félszigeten át a Kelet-európai-síkság déli feléig döntően anticiklonális hatások érvényesülnek, így ezeken a helyeken nincs, vagy csak lokálisan alakul ki csapadék. Egy feloszlóban lévő hidegörvény miatt a Fekete-tenger partvidékéről jelentenek több helyről esőt. Ezzel szemben kontinensünk más részein ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontrendszerek teszik változékonnyá az időjárást. A legtöbb csapadék az Alpokban és a Skandináv-hegység déli részén esik, többfelé mérnek 20 mm feletti csapadékösszeget. Főként eső a jellemző, de az Alpok legmagasabb részein, valamint a Skandináv-félszigeten havazik. Emellett Nyugat-Európában több helyen, Közép- és Kelet-Európában néhol zivatarok is előfordulnak. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását eleinte meleg és labilis állapotú légtömeg alakítja, majd megérkezik a hidegfront, ami mögött már szárazabb és pár fokkal hidegebb légtömeg érkezik térségünk fölé.

Hétfőn hazánk délnyugati felén-harmadán nagyobbrészt erősen, máshol változóan felhős idő valószínű. Néhol előfordulhat eső, zápor. Az északi szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között alakul, északkeleten azonban akár -4, -3 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között valószínű, de az északkeleti vidékeken alacsonyabb értékeket is mérhetnek – írja a met.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.