Megint faragott a Fideszen a szombathelyi ellenzék, kiakadt a kormánypárt a hatalma korlátozásán

2019. május 17., 11:40

Szerző:

Leváltotta a szombathelyi vízművek felügyelőbizottsági elnöki pozícióját eddig betöltőt fideszes Illés Károly alpolgármestert az ellenzéki többségű városi közgyűlés. Helyére Molnár Miklós alpolgármester kerül – írja a szombathelyi ugytudjuk.hu a dühöngő kormánypárti közlemény nyomán.

A Fidesz ismét „bevándorláspárti átmeneti többségként” jellemezte az ellenzéket, és politikai tisztogatásnak nevezte, hogy a pártpolitikus alpolgármestert a civil szférából érkező Molnárra cserélték.

Puskás Tivadar polgármester KDNP-s polgármester és Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő a Savaria Karneválon. Mostanában kevesebb okuk van a mosolyra
Fotó: MTI//Kászoni László

Molnár a Pro Savaria színeiben jutott be a helyi közgyűlésbe öt éve, akkor még a Fidesz-KDNP-vel jó viszonyt ápolva lett alpolgármester. A rabszolgatörvény téli elfogadása viszont szakítást jelentett a felek között, Molnárt árulónak kiáltotta ki a kormánypárt, miután az együttműködésre lépett az ellenzékkel. Molnárral egy fős többsége van a baloldali Éljen Szombathely! és a Jobbik alkotta ellenzéknek a közgyűlésben.

A többséget kihasználva az ellenzék feloldotta a tájékoztatási tilalmat az önkormányzati cégek alkalmazottak számára, akik nem tájékoztathatták a fideszes városvezetés engedélye nélkül a lakosságot a közpénzek felhasználásáról. Emellett lecserélték számos önkormányzati cég vezetőit, akiket a Fidesz politikai kinevezettjeinek tartottak. Eltávolították posztjáról az önkormányzati médiumok vezetőjét is, akinek az addigi irányítása alá tartozó tévé kitüntetett szerepben kezelte a kormánypártot, az ellenzéknek pedig sokkal kevesebb megszólalási lehetőséget adott.