Meghalt Ficsku Pál

Ficsku Pál a kilencvenes évek elején vált közismert íróvá, utolsó éveiben rokkantnyugdíjasként élt nyolcadik kerületi lakásában.

2024. március 15., 17:24

Szerző:

57 éves korában meghalt Ficsku Pál író, könyvkiadó, szerkesztő, olvasható a litera.hu-n. A hírt a nyilvánossággal barátja, Száraz Miklós György osztotta meg. „Ficsku Pali, vagyis Gyulai Csaba, mára virradóan meghalt. (Otthon, csöndben, békésen.)” – írta a Facebookon.

Megjelent könyvei: A videódisznók esete és más történetek; Ami egy regényből kimarad; Élni három nővel; Matatás a végeken. Vigyázat, dzsalok!; Szakbarbárok és a Gyerekgyár.

Az eredeti neve Gyulai Csaba volt, Debrecenben született 1967. január 22-én. Egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kezdte el 1986-ban, és 1997-ben fejezte be a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Írásai megjelennek az Élet és Irodalomban, az Alföldben, a Mozgó Világban és a Törökfürdőben. Pécsett két évig restaurátorsegéd volt, majd Budapesten élt. Volt az Új Holnap főszerkesztője, írt filmforgatókönyvet, volt a Nyugat című tévéműsor szerkesztője, egyetemi óraadó, négy hónapig gimnáziumi tanár is. 2002-től publikált.

Ficsku Pál, az író a nyóckerből, 29 ezer forint rokkantnyugdíjjal

Ingatlanbecslőként értékes tapasztalatokat szerzett különféle helyzetű emberek életmódjáról. Budapest VIII. kerületében, a Kálvária téren élt elvált apaként. Az Index írta meg három évvel ezelőtt, hogy gerinc- és májproblémák miatt leszázalékolták, csekély rokkantnyugdíjból (rehabilitációs járadékból) tengődött. Írt is egy könyvet, Istenbácsi – új és újraírt történetek, avagy a Zsiga Marcell-rejtély a címe. Ő volt az a politikus, aki annak idején havi 1,7 millió forintot keresett, de azt mondta, 47 ezer forintból meg lehet élni. „Ficsku öt éve, amióta rokkantnyugdíjas, próbálgatja, de az istennek nem akar összejönni. Persze örülne most ő annak a 47 ezernek is” – fogalmazott a cikk írója 2021-ben, amikor Ficsku Pál havi 29 ezer forintból próbált megélni.

Munkássága érettségi tételként is szerepelt a kortárs magyar írók témakörben.

Ficsku Pál 32 évvel ezelőtt tűnt fel egy novellaíró pályázaton, később számos díjat nyert: 

  • Örkény István novellapályázat 2. díj (1992)
  • Soros-ösztöndíj (1996)
  • Móricz Zsigmond-ösztöndíj (1997)
  • Szabó Lőrinc irodalmi díj (2004)
  • Mozgó Világ nívódíja (2004)
  • NKA alkotó ösztöndíj (2011)

(Kép forrása: Shutterstock)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.