Meggyilkolták Karikó Katalin rokonait

Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus ükszüleit rablógyilkosok ölték meg. 

2023. október 27., 20:10

Szerző:

Nemrégiben jelent meg Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi könyve, melyben megoszt a családi életéből egy döbbenetes tragédiát is – írja a Blikk. „Anyuka dédszüleit meggyilkolták. Ennél többet nem tudok. Nem tudom megmondani, ki tette és miért, csak annyit tudok, hogy a Kunhegyesen élő Szász Károlynak és feleségének élete hirtelen és erőszakosan ért véget" – idézte az 1934-es esetről író Karikót Dulai Péter, a népszerű Élet elleni bűncselekmények-oldal szerkesztője. 

Dulai Péter megnézte, írtak-e valamit róla a korabeli lapok, és a jelek szerint meg is találta az ügyet, amelyről a legtöbbet egy kilenc évvel később megjelent törvényszéki közleményből lehet megtudni. Ez a Magyar Országos Tudósítóban 1943. június 2-án jelent meg. A korabeli tudósításban olvasható a Karikó ükszülei ellen elkövetett szörnyűségről: „egy ismeretlen fiatalember éjszaka behatolt Szász Károly gazdálkodó lakásába, ahol közvetlen közelről Szász Károlyt pisztollyal háromszor fejbe lőtte, majd Szász Károlynét ölte meg ugyancsak pisztolylövéssel. A gazdálkodó házaspár a gyilkos merénylet folytán életét vesztette. A tettes ugyanakkor 3500 pengőt elrabolt. A Szász házaspár rablógyilkossági esetében a gyanú Gonda /Kasza/ Istvánra terelődött, aki bejáró cseléd volt Szászéknál. Csendőri nyomozás során ez a gyanúsított a kettős rablógyilkosság elkövetését beismerte. A csendőrség huszonnégy pontba foglalta össze azokat a gyanúokokat, amelyek Gonda terhére felmerültek. A gyanúsított azonban hamarosan visszavonta a beismerő vallomását s mert döntő bizonyíték nem merült fel ellene, az ügyészség megszüntette a további eljárást és Gondát szabadlábra helyezte.”

Az ügyben a csendőrség azonban tovább nyomozott, és a gyanú ekkor már egy bizonyos Geszti Miklósra terelődött. Őt 1935. február 15-én letartóztatták, de öt nap múlva ő is szabadlábra került és vele szemben is megszüntette a nyomozást az ügyészség. Két évvel később többrendbeli rablógyilkosság és egyéb bűncselekmények miatt eljárás indult egy Szunyogh Lajos nevű egyén ellen, aki a csendőrségen történt kihallgatása során, illetve a törvényszéki elmeorvos szakértők előtt is beismerte, hogy a Szász Károly és neje elleni rablógyilkosságnak ő a tettese. A vizsgálóbíró előtt azonban már visszavonta ezt a vallomását, az ügyészség pedig ellene – bizonyítékok hiánya miatt – nem emelt vádat.

(Kiemelt képünkön: Karikó Katalin Nobel-díjas tudós. Forrás: mta.hu)