Megfejtették, miért hallanak tengeralattjárót a miskolciak a föld alól

Több hívás is érkezett az elmúlt napokban, hogy Miskolcon az Avas városrészen, tengeralattjárót vélnek hallani, van aki meg is ijedt, hogy feltör valamelyik csatornából. Szó nincs erről. 

2022. június 30., 19:51

Szerző:

Bár van hasonlóság a tengeralattjárók szonár hangja és az avason hallott hang között, de a városokban hallható hangot a füleskuvik (Otus scops) adja éjjelente. Tehát nem lesz világvége és nem tör elő sehol tengeralattjáró a csatornából – közölte a Madármentő Állomás Mályi Facebook-oldal. 
Íme a füleskuvik hangja:


vagy

A füleskuvik az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Tollazata a fa kérgéhez hasonló, ezért jól el tud rejtőzni a fák lombkoronájában. Éjjel aktív – írta a 24.hu.

Tollfüleit nyugalmi állapotban lelapítja. Mivel a rovarok száma erősen befolyásolja a költési sikert és a fészekalj nagyságát, ezért a növényvédő szerek csökkentésével, valamint mesterséges költőodúk kihelyezésével növelhetjük az állományt.

 

(Kiemelt kép: Daniel Heuclin / Biosphoto / Biosphoto via AFP)