Megegyezett Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely

A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője a megbeszélés után nyilatkozott. 

2021. október 1., 17:16

Szerző:

Az együttműködés mikéntjéről tárgyalt Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az előválasztás első fordulója után, amit Dobrev Klára nyert meg. A megbeszélés után Márki-Zay Péter elmondta, hogy ő és a főpolgármester közösen indulnak az ellenzéki miniszterelnök-jelölti verseny második fordulójában. Karácsony és Márki-Zay, miniszterelnök-jelöltként  és miniszterelnök-helyettes jelöltként fognak együtt menni a második fordulóba. Arról, hogy pontosan ki melyik szerepkört választja, még nem állapodott meg a két politikus. Márki-Zay szerint azért volt szükség a megállapodásra, mert félő hogyha Dobrev Klára nyeri meg a második fordulót, és lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben, akkor kevesebb esélye lesz győzni az ellenzéknek a következő országgyűlési választásokon. 

Egy hármas verseny esetén „nagyon nagy a kockázata annak”, hogy Dobrev lenne a közös miniszterelnök-jelölt, viszont neki van a legkisebb esélye arra, hogy Orbán kihívója legyen 2022-ben – mondta Márki-Zay Péter pénteki sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Karácsony Gergellyel. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a legnagyobb eséllyel rá szavaznának a második fordulóban a Jobbik és a Momentum szavazói, így ő mindenképp meg tudja szólítani ezt a réteget. „Nekünk ebben a versenyben az ország érdekében” egyet kell értenünk – mondta, jelezve, hogy saját visszalépése is elképzelhető.

„Sokan csalódottak lesznek, ha visszalépek és sokan csalódottak lesznek, ha nem” – mondta Márki-Zay, hangsúlyozva, hogy elvtelen kompromisszumot nem fog kötni. Márki-Zay szerint az ellentéteket semmiképp sem szabad letagadni.

„De meg kell nyernünk a választást, és én attól félek, hogy az eddigi ellenzéki teljesítménnyel nem lehet. Ebben fogok segíteni Karácsony Gergelynek.”

Abban, hogy milyen pozíciót vállalna, Márki-Zay „nem akart előreszaladni”, de a gazdasági tér és a roma felzárkóztatási program sem idegen tőle.

Annak örült, hogy „felkerült a Fidesz radarjára”, miutőn a legújabb kormánypárti hirdetésekbem ő már megkapta a „statiszta” jelzőt. (Karácsony „Gyurcsány balfék haverja”, Dobrev, kézenfekvően, „Gyurcsány felesége”) Márki-Zay szerint vele nem tud mit kezdeni a Fidesz. Azt nem hiszi, hogy statiszta lenne, akkor sem, ha végül Karácsony Gergely mögé állna be kormányfőhelyettes-jelöltként az ellenzéki előválasztáson.

Márki-Zay úgy látja, hogy sok mindenben eltér az álláspontjuk Karácsony Gergelyével ezért mindenképp egyeztetniük kell a programjukat is. „Meg kell nyernünk a választást, és én attól félek, hogy az eddigi ellenzéki teljesítménnyel nem lehet. Ebben fogok segíteni Karácsony Gergelynek”- tette hozzá Márki-Zay. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a DK irányítása alatt nem lehet leváltani a kormányt, Gyurcsány Ferenc széles körű elutasítottsága miatt. 

Abban is megegyeztek, hogy szakértői kormányra van szükség. A további kérdésekről egy héten belül döntenek.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarország Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, a miniszterelnök-jelölti vitán az RTL Klub stúdiójában 2021. szeptember 24-én, Budapesten fotó: Dimény András / 168.hu)